Nazywa się Ząbek, detektyw Ząbek. Ma licencję na rozwiązywanie najtrudniejszych i najbardziej zawiłych spraw w Magicznym Jorku. I nie zawaha się jej użyć! A teraz przytrafiło mu się siedem najdziwniejszych spraw, jakie tylko można sobie wyobrazić... Bo w Magicznym Jorku nie dzieje się dobrze. I w związku z tym burmistrz Antoni Polarny nie ma wyjścia, musi zatrudnić Ząbka. Powierza mu wykonanie siedmiu niezwykle trudnych zadań. Tak trudnych i tak niebezpiecznych, że nie wiadomo, czy Ząbek powróci z tych misji zdrów i cały.
Obecnie detektyw Ząbek cierpi. W całym ciele czuje mrowienie, coś strzyka mu w karku. Jednym słowem - nie najlepiej. W tej sytuacji drugie zadanie od burmistrza Magicznego Jorku raczej go nie cieszy - tym razem ma zachęcić lokatorów pobliskiej jaskini do wyjścia na świeże powietrze i zażycia odrobiny ruchu. Wbrew pozorom sprawa nie będzie łatwa. Ząbek nawet nie wie, kto zamieszkuje ową jaskinię.
Wydawnictwo: Kropka
Data wydania: 2024-08-28
Czy są tu jacyś miłośnicy detektywistycznych przygód? Jeśli tak, koniecznie zwróćcie uwagę na najnowszą książkę autorstwa Tomasza Duszyńskiego (@tomaszduszynski) pt. ,,Siedem prac detektywa Ząbka. Sport to zdrowie" z oferty Wydawnictwa Kropka prezentującą kolejną zwariowaną przygodę z udziałem znanego i lubianego detektywa.
???
Ząbek już raz sprawdził się w swojej roli, dlatego Antoni Polarny, burmistrz Magicznego Jorku daje Naszemu bohaterowi drugie zlecenie. Tym razem ma zachęcić lokatorów pewnej jaskini do opuszczenia tego bezpiecznego schronienia. I choć sam detektyw nie czuje się najlepiej, zrobi wszystko, by wdrożyć w życie swoje i otaczających go bohaterów słynne hasło ,,sport to zdrowie".
???
Sportowa przygoda sympatycznego detektywa przypadnie do gustu każdemu dziecku, które przepada za wysiłkiem fizycznym a do tego lubi opowieści z elementami magii. Współlokator Ząbka z mysiej nory, Myszonos Gorgon Zola III zadba o tężyznę fizyczną czytelników i odkryje przed Nami całą prawdę o sztuce kung-fu, zaś świsto-transporto-klik okaże się przedmiotem, dzięki któremu łatwo można podróżować, szkoda, że tylko w magicznym świecie stworzonym na kartach tej opowieści.
???
Spostrzegawczy czytelnicy odszukają w krótkiej przygodzie detektywa Ząbka kilka nawiązań do znanych bohaterów i utworów literackich. Panda Po, Harry Potter czy Szewczyk Dratewka pojawiają się w tej bajce bezpośrednio lub poprzez analogię do zdarzeń z udziałem samego Ząbka. Co najważniejsze, wcale nie musimy sobie wyobrażać przygód, które przeżywają bohaterowie. Zadbał o to ilustrator, Przemek Szukaj, który za pomocą cieszących oko, kolorowych obrazów przedstawił to, co najbardziej wartościowe w tej opowieści, ekscytujące losy przeróżnych postaci.
???
Po lekturze tej książki, ja i mój syn staliśmy się fanami detektywa Ząbka i z wielką niecierpliwością będziemy oczekiwać kolejnych zleconych mu prac ciekawi, czym tym razem zaskoczy Nas tytułowy bohater i jakie zadanie zleci mu jego kreatywny przełożony.
PS. Książka promuje ruch i zdrowy styl życia. Takiej literatury dla dzieci Nam potrzeba!
Wiek: 6+
Śnieżnik, zima 1923 roku. Miejscowy przewodnik odnajduje na szczycie Wieży Wilhelma zwłoki turysty okaleczone w okrutny i przemyślny sposób. Tego...
Nazywam się Staszek Wolski. Nie wiem, czy ktoś odnajdzie ten list, jeśli tak, proszę przekażcie go moim rodzicom. Być może mnie i mojemu przyjacielowi...
Przeczytane:,
(czytaj dalej)