SIBO. Jak przywrócić równowagę pracy jelit

Wszystko, co trzeba wiedzieć o SIBO. Kompleksowy przewodnik!

Termin SIBO dla większości brzmi tajemniczo. Nic w tym dziwnego ― SIBO, czyli zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego to problem medyczny zdefiniowany dość niedawno, wciąż zagadkowy dla wielu lekarzy, a także osób cierpiących na tę przypadłość. Nawet tych, które od lat zmagają się z jej niekomfortowymi, utrudniającymi życie objawami. Wzdęcia, bóle brzucha, uczucie pełności, biegunka, czasem również utrata wagi ― oto codzienność chorego na SIBO. Objawy te są często mylnie przypisywane innym schorzeniom, pacjenci bywają więc niewłaściwie diagnozowani, a co za tym idzie ― nieodpowiednio leczeni.

Jak zdiagnozować SIBO i odróżnić to schorzenie od innych chorób układu pokarmowego?

Skąd się bierze przerost flory bakteryjnej w jelicie cienkim i czy można temu zapobiec lub skutecznie ten proces regulować?

Jaką dietę stosować i co jeszcze sprzyja poprawie stanu zdrowia?

Jakie rodzaje leczenia warto rozważyć i do lekarza której specjalności najpierw się zwrócić?

Na te i wiele innych pytań odpowiada książka Justyny Jessy i Agnieszki Wilczewskiej ― pierwsza pomoc dla każdego, kogo dotyczy lub może dotyczyć zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego.

Informacje dodatkowe o SIBO. Jak przywrócić równowagę pracy jelit:

Wydawnictwo: Sensus
Data wydania: 2023-06-20
Kategoria: Medycyna i zdrowie

Kup książkę SIBO. Jak przywrócić równowagę pracy jelit

Autyzm i dieta. Co jako rodzic powinieneś wiedzieć
Justyna Jessa0
Okładka ksiązki - Autyzm i dieta. Co jako rodzic powinieneś wiedzieć

Praktyczny poradnik dietetyczny dla rodziców dzieci w spektrum autyzmu. - Czy w przypadku dziecka z autyzmem powinno się wprowadzać specjalistyczną...