Ostatni tom cyklu audiobooków o przygodach Sherlocka Holmesa!
W dwunastu opowiadaniach słynny detektyw z Baker Street i jego przyjaciel doktor Watson wspólnie rozwiązują pasjonujące zagadki kryminalne. Wyjaśniają m.in. okoliczności tajemniczych zgonów nad brzegiem oceanu i straszliwego ataku lwa w cyrku. Szukają też zaginionego diamentu Korony oraz ,,wampira z Susex".
Spis opowiadań:
o Lwia grzywa
o Zawoalowana lokatorka
o Shoscombe Old Place
o Emeryt
W serii: Studium w szkarłacie, Znak Czterech, Pies Baskervillów, Dolina strachu, Przygody Sherlocka Holmesa, Wspomnienia Sherlocka Holmesa, Powrót Sherlocka Holmesa, Pożegnalny ukłon, Sprawy Sherlocka Holmesa.
Wydawnictwo: Biblioteka Akustyczna
Data wydania: 2014-09-24
Czyta: Janusz Zadura
Coraz ciekawsze historie o Sherlocku
Interesujące przypadki spraw rozwiązywanych przez słynnego detektywa. Odczuwalny klimat dawnej epoki. Wciąga.
Moim zdaniem najlepszy zbiór opowiadań z serii. Niezwykle interesujące sprawy, pozwalające także prowadzić własne śledztwo czytelnikowi. Nie za trudne i nie za łatwe!
Dziewiąty i ostatni zarazem tom przygód detektywa z baker street wydaje się byś częścią która miała zebrać wszystkie opowiadania nie wydane wcześniej a zważywszy fakt, że ósma cześć właściwie zakończyła historię przygód detektywa mamy tutaj miszmasz zawierający niechronologiczne opowiadania a jednym z dziwniejszych i niepsujących to twórczości Conan Doyle-a jest "Zdziwaczały profesor" gdzie mamy to czynienia z kryminałem który jest upstrzony pewną dozą fikcji i fantastyki naukowej. Przed zaczęciem czytania serii spodziewałem się bardziej obszernych opowiadań zawierający większe powiązanie między sobą ale no cóż :)
"Sprawy Sherlocka Holmesa" to ostatni, dziewiąty tom poświęcony detektywom z Baker Street - zbiór dwunastu opowiadań, w których Sherlock...
Arthur Conan Doyle (1859-1930), brytyjski klasyk literatury kryminalnej, pisał także powieści historyczne i prace poświęcone wybranym dziedzinom okultyzmu...
Przeczytane:2017-05-13, Ocena: 4, Przeczytałem, Mam,