Pamięć smaków. O jedzeniu, życiu i podróżach
Piotr Semka, znany publicysta i dziennikarz, tym razem w nowej roli uczestnika książkowej wyprawy dookoła globu śladem aromatów, smaków i tradycji kulinarnych. Przygotujcie się na pełną wdzięku opowieść o marokańskich tażinach, amerykańskiej miłości do rumu, wspaniałej meksykańskiej fajicie i daniach przyrządzanych przez alzackie praczki. A wszystko to okraszone przepisami i bezcennymi wskazówkami Autora, jakich pułapek unikać podczas przygotowywania potraw.
To nie jest tylko książka kucharska, to poemat o radości życia. Z szeroko otwartymi oczami na różnorodność i piękno świata.
Autor wozi czytelnika po świecie i te podróże nie ograniczają się do egzotyki. Są tu i łódzkie tradycje, i wielkopolskie zapożyczenia oraz - wszechobecny - Gdańsk, rodzinna kwintesencja Rzeczypospolitej Obojga Narodów.
Książka Semki pełna fantazji, ale bez szpanu, to poradnik, przewodnik i zbiór przepisów. I przy tym bardzo solidne dziennikarstwo, jakie trudno znaleźć na stronach polityki.
Ludwik Lewin
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2016-10-03
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 512
Wojna światów Piotra Semki to raport z pola bitwy o przyszłość naszej cywilizacji. Te krótkie, szczegółowo datowane felietony, są cotygodniowymi spojrzeniami...
Opowieść o świecie ludzi, którzy odrzucili powojenny komunizm. To książka skierowana do czytelnika, który chciałby zrozumieć, przed jakimi dylematami...
Chcę przeczytać,