Selkis

Nietypowa miłość, bestialskie zbrodnie i walka o przetrwanie na tle wydarzeń prowadzących do anihilacji ludzkości.

Space opera, z jaką się jeszcze nie zetknęliście! Poznajcie kosmiczne oblicze Gai Grzegorzewskiej!

VI wiek nowej ery w odległym układzie gwiezdnym, którym rządzą dwie zależne od siebie siły - będący militarną potęgą Zjednoczony Sojusz Układu i dostarczające towary Konsorcjum Handlowe.

Kiedy w 570 obrocie Układ zostaje zaatakowany przez nieznanego wroga, na polu walki zostaje Starcastle, ostatnia jednostka floty ZSU. Planowana przez kapitana samobójcza misja okrętu zostaje niespodziewanie przerwana. Z opresji flotę ratuje należący do KaHa kontenerowiec Scarlett. Dzięki zaoferowanej przez trejderów niezwykłej technologii maskującej, Starcastle udaje się umknąć ze strefy zniszczenia.

Kapitan Kingston w ramach umowy przyjmuje na pokład rozbitków ocalałych ze Scarlett. Do załogi dołączają: Kruger - ekscentryczna i arogancka lekarka pokładowa, Selkis - wywołująca skrajne emocje drapieżna istota oraz mechaniczna hybryda Lucius. Swoim wyglądem, zachowaniem i przynależnością gatunkową tak bardzo różnią się od układowych norm, że od pierwszych chwil budzą nieufność żołnierzy floty. Zwłaszcza Selkis, ostatnia przedstawicielka rasy Scorp, niepoddana obowiązkowemu w Układzie uczłowieczaniu. Mimo że trejderom przysługuje immunitet, ich bezpieczeństwo na statku jest kruche.

Tak rozpoczyna się porywająca kosmiczna przygoda! Grzegorzewska, znana z doskonałych powieści kryminalnych, stworzyła intrygującą wizję przyszłości, w której to ludzkość jest agresorem, a słowo ,,człowieczeństwo" zyskało mroczny wymiar. Podobnie jak w poprzednich powieściach, tu także znajdziemy odważne obyczajowo, osobliwe miłosne wątki, przewrotną kryminalną intrygę oraz wplecione w fabułę liczne popkulturowe tropy. Czytając Selkis będziemy się świetnie bawić, odnajdując nawiązania nie tylko do Star Treka, Battlestar Galactica, Horyzontu zdarzeń, Obcego ale i do takich klasycznych dzieł, jak Boska komedia, utwory Szekspira, czy poezja T.S. Eliota.

Informacje dodatkowe o Selkis:

Selkis - opinie o książce

Avatar użytkownika - czytanienaplatan
czytanienaplatan
Przeczytane:2022-04-25, Ocena: 5, Przeczytałam,

Nazwisko Gai Grzegorzewskiej przewijało mi się od jakiegoś czasu za sprawą serii kryminalnej z detektyw Julią Dobrowolską, jednak przewrotnie pierwsze spotkanie z twórczością autorki zaczęłam od powieści science fiction. I nie żałuję, bo wciągnęła mnie nie tylko na pokład statku kosmicznego Starcastle gdzieś w dalekiej przyszłości, w odległej galaktyce, ale i w wir wydarzeń, w których wątek romantyczny konkuruje z kryminalnym.

Akcja rwie do przodu od pierwszych stron, ukazując smutny koniec ludzkości, niemalże doszczętnie unicestwionej przez Obcych. Załodze Starcastle udaje się przetrwać tylko dzięki współpracy z rozbitkami ze statku handlowego przebywającego w pobliżu. Na ile jednak starczy dobrej woli gdy wśród trejderów znajdzie się nie tylko człowiek, ale budząca strach ogoniasta samica Scorpa i robot?

Rozbitkowie mogą okazać się niebezpieczni i nieprzewidywalni. Tylko czy strachem można tłumaczyć to, że istoty nieludzkie wykazują się wrażliwością i empatią, a ludzie ze swoim poczuciem wyższości, pogardą i okrucieństwem odsłaniają swą prawdziwą naturę?

W tych jakże niesprzyjających warunkach rozwija się uczucie pomiędzy dwojgiem przedstawicieli odmiennych gatunków, na przekór wszystkiemu i wszystkim. Przyznam, że była to najbardziej fascynująca relacja miłosna, jaką dane mi było śledzić na kartach książki. Zaskakująca, budząca uśmiech, ale i wiele skrajnych emocji. Dzięki retrospekcjom możemy poznać historię rozbitków, pełną cierpienia, traumatycznych doświadczeń i rodzącej się między nimi relacji.

Autorce udało się stworzyć nie tylko zapierającą dech międzygalaktyczną przygodę i znakomicie wpleść w nią intrygę kryminalną i oryginalny wątek romantyczny, ale też zawrzeć w niej wartościowy przekaz nieprzychylny gatunkowi ludzkiemu. Dla mnie jednak najbardziej genialna okazała się kreacja bohaterów, zarówno ludzi, jak i humanoidów i syntetyków.

A postać tajemniczej Selkis, która dopiero odkrywa swą prawdziwą naturę i możliwości tak mnie zafascynowała, że cieszę się na ponowne spotkanie z nią gdzieś w odległej galaktyce, ale na szczęście w nie tak dalekiej przyszłości.

Noc z czwartku na niedzielę
Gaja Grzegorzewska0
Okładka ksiązki - Noc z czwartku na niedzielę

Jej poprzednia książka - "Żniwiarz" okrzyknięta była "najbardziej bezkompromisowym debiutem". Poczynania młodej pani detektyw Julii...

Żniwiarz
Gaja Grzegorzewska0
Okładka ksiązki - Żniwiarz

Małym sielskim miasteczkiem wstrząsa makabryczna zbrodnia. Wśród pól kukurydzy zostaje znalezione ciało dziewczyny. Morderca odciął jej głowę ostrym narzędziem...

Kalendarz adwentowy
Marta Jednachowska; Jolanta Kosowska