Self-Regulation. Świąteczne wyzwania

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas radości, miłości i bliskości. To czas pokoju, w którym konflikty schodzą na dalszy plan i można cieszyć się wspólnymi chwilami.

Dlaczego zatem okres świąt i przygotowań do nich jest jednym z najbardziej stresujących momentów w roku?

Nawet święta ,,jak z obrazka" obciążają nasz system nerwowy. Zmiana rutyny, podróże, spotkania z bliskimi, świąteczne potrawy, prezenty - wszystko to wywołuje intensywne emocje, a te powodują napięcie.

Dowiedz się, jak radzić sobie z emocjami dzieci (i własnymi) podczas świąt. Spraw, żeby te chwile były bardziej radosne i mniej stresujące dla wszystkich!

Opowiadania pokazują, jak radzić sobie z świątecznymi wyzwaniami, takimi jak:

- problemy z zaśnięciem w oczekiwaniu na Mikołaja,

- lęk, że Mikołaj nie przyjdzie, albo lęk przed samym Mikołajem,

- trudne emocje po otrzymaniu prezentu,

- długie i męczące podróże,

- niechęć dziecka do wigilijnych potraw,

- przebodźcowanie dzieci, zwłaszcza tych wrażliwych,

- stresujące dla dzieci komentarze krewnych,

- rozbieżne oczekiwania członków rodziny wobec świąt,

- czekanie na gości,

- napięcie rodziców i brak czasu dla dzieci w trakcie świątecznych przygotowań.

Opowiadania uzupełnione są o części dla dorosłych opiekunów. Powstały one we współpracy z dr Jagodą Sikorą, psycholożką i terapeutką dziecięcą i facylitatorką podejścia Self-Reg. Pomogą dorosłym zrozumieć, skąd biorą się trudności dziecka, i wesprzeć najmłodszych tak, aby radzili sobie coraz lepiej i rozwijali zdolność do samoregulacji (ang. self-regulation), czyli przywracania równowagi w obliczu stresorów.

AGNIESZKA STĄŻKA-GAWRYSIAK - coachka, coachka kryzysowa, trenerka, facylitatorka podejścia Self-Reg, autorka bloga dylematki.pl. Osoba neuroatypowa, żona, mama trzech synów. Pracuje z matkami, które zmagają się z nadmiernym stresem, złością, kryzysem. Pomaga im odzyskać emocjonalną równowagę i zbudować piękną codzienność, a dzięki temu - podarować dzieciom szczęśliwe dzieciństwo.

Informacje dodatkowe o Self-Regulation. Świąteczne wyzwania:

Self-Regulation. Świąteczne wyzwania - opinie o książce

Avatar użytkownika - przyrodaz
przyrodaz
Przeczytane:2024-12-04, Ocena: 5, Przeczytałam,

Nie spodziewałam się takiej historii wewnątrz. Równie dobrze mogłabym powiedzieć, że ta książka jest świątecznym poradnikiem, który służy pomocą rodzicom podczas świąt. Po pierwsze, można dziecku przeczytać wybrane historie, gdyż tego, co się znajduje pomiędzy, raczej nie zrozumie. Po drugie mamy tu cenne wskazówki co do zachowania dzieci podczas przygotowań do świąt, oraz celebrowania ich razem z innymi. I trzeci pożytek z tej książki jest taki, że jego głównym zamysłem jest przekazanie nam informacji o różnych poziomach i odmianach stresu. Poradnik zwraca naszą uwagę na niewykształcone jeszcze mechanizmy myślowe dziecka. Rodzic nie może oczekiwać od niego, że będzie grzeczne, bo cóż to słowo dla niego oznacza? Czyli co ma robić? Dzieci nie znają cierpliwości, bo jej nie posiadają. Po chwili czekania zaczynają się niecierpliwić, a później agresywnie oddają swoją złość, bo te podstawowe mechanizmy już u niego działają. Cała książka ma na celu opowiedzenie nam o stresujących sytuacjach u dzieci oraz jak reagować i co robić, by nie doprowadzić do sytuacji w której oboje będą używać tylko złych emocji. Mamy tu podkreślone, że do szczęśliwych świąt potrzeba obojga rodziców, a nie tylko zabieganej mamy, która nie wie czy robić kolację, pilnować młodsze dzieci, czy najlepiej zniknąć i obudzić się po wszystkim. Święta bez stresu to takie, kiedy jedno z rodziców przygotowuje potrawy, a drugie zajmuje dzieci. To najlepszy przepis na radość z każdej strony. Uważam, że nie tylko dzieci powinny zapoznać się z tą książką, ale przede wszystkim każdy z rodziców, czy ci, którzy choćby dopiero myślą o potomstwie. Po jej przeczytaniu miałam bardzo dużo myśli, które wciąż kiełkują mi w głowie. Przede wszystkim to, że rodzice to dwoje ludzi, którzy wspólnie zajmują się dziećmi. Nie sytuacja, że jedno pracuje, a drugie je wychowuje. Za pomoc w zabawie czy innych czynnościach rodzice nie dziękują sobie wzajemnie...
Jeśli chodzi o wydanie, to książka jest ciut większa i szersza. Wewnątrz zawiera proste ale i pełne emocji rysunki, które oddają uczucia postaci. Po krótkiej opowieści następuje wytłumaczenie zachowania każdej z postaci i opisanie ich emocji ze zrozumieniem. Zdecydowanie po skończeniu bardzo długo pozostaje w głowie, pomimo tego, że pokazała tylko to, co każdy z nas powinien znać. Powiedziałabym, że panuje w niej równouprawnienie:-) Według mnie to poradnik dla rodzica, z którego skorzystać mogą nie tylko dzieci.

Już za kilka dni jedne z najbardziej rodzinnych świąt. Święta Bożego Narodzenia niemal wszystkim kojarzą się z radością, chociaż ja jestem przykładem na to, że nie wszystkim...
Pamiętam, ze nawet jako małe dziecko miałam z tym czasem kłopot. Nie potrafiłam zrozumieć tego, że mama tuż przed świętami jest ciągle zdenerwowana, że nie ma dla mnie czasu, że nie chce odpowiadać na moje liczne pytania... Gdy dorosłam, moje dzieci też w podobny sposób "umilały" mi ten przedświąteczny czas, no a teraz to już same przeżywają w podobny sposób ten okres ze swoimi dziećmi.

"Ach, nie jest łatwo czekać na święta!"
Książka "Self-Regulation. Świąteczne wyzwania" jest bardzo ciekawą propozycją, zwłaszcza w tym czasie. Autorka opowiadając ciekawe historie przeznaczone dla dzieci, jednocześnie przekazuje ciekawe informacje dorosłym. A mając taką wiedzę, łatwiej zrozumieć, że w czasie świąt czy nawet i innych uroczystości, to najmłodsi bywają bardzo silnie obciążeni stresem, nawet bardziej, niż my dorośli. A ich niepokój powoduje, że sami robimy się coraz bardziej podminowani i koło się zamyka...
Przyznam się, że czytałam te opowiadania kilka razy, początkowo sama a potem czytałam z wnukami. Dzieciom się bardzo podobały, chociaż czytałam im tylko te przeznaczone dla nich, bo po każdej historii jest kilka stron, które przeznaczono dla dorosłych. Pani Agnieszka w tych częściach pomaga dorosłym zrozumieć, skąd biorą się trudności dziecka, i w jaki sposób wesprzeć najmłodszych tak, by potrafili poradzić sobie coraz lepiej w stresujących momentach.

"Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas. To czas miłości, radości, pokoju w sercu i na świecie. Gasną wtedy wszelkie spory, a na każdego człowieka - i dziecko, i dorosłego - spływa cudowny spokój. W każdym razie tak to najczęściej wygląda w bajkach."
"W rzeczywistości święta Bożego Narodzenia i czas przygotowań do nich to jeden z najbardziej stresujących okresów w roku."
Pięknie wydana książka jest nie tylko wsparciem w trudnym okresie przed świętami dla dorosłych i dzieci, ale może być także idealnym prezentem świątecznym.
Twarda oprawa i kolorowe ilustracje przyciągają nie tylko wzrok dziecka. Ja, jako okładkowa sroka, jestem również zachwycona wydaniem tej książki.
Czyta się ponadto bardzo lekko, nie jest to również pouczający poradnik dla dorosłych, ale bardzo użyteczne wskazówki i metody, które można wykorzystać, sprawdza się nie tylko w tym przedświątecznym okresie. I chociaż to literatura dziecięca, to świetnie nadaje się dla wszystkich. Każdemu zdarzają się problemy ze stresem, dlatego trzeba się go pozbyć.

Dziękuję Bonito i serwisowi Dobre Chwile za możliwość poznania tej książki.

Avatar użytkownika - paulinarobak
paulinarobak
Przeczytane:2024-12-04, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2024, 52 książki 2024,
Recepta na okołoświąteczne stresy

"Self-regulation. Świąteczne wyzwania" to kolejna książka z dość pokaźnej już serii na temat trudnych sytuacji z życia codziennego - skąd się one biorą, jak postępować, ale przede wszystkim, jak wspierać dziecko, by przywrócić równowagę emocjonalną, która ulega zachwianiu w różnych stresujących dla niego momentach.

Okres przedświąteczny to czas, który bardzo często chcielibyśmy kojarzyć z radością, spokojem oraz bliskością. Niestety, często jest tak, że w rzeczywistości wygląda to zdecydowanie mniej optymistycznie, ponieważ doświadczamy wielu stresogennych bodźców, a nasze wyobrażenia, a raczej życzeniowość w tym zakresie wcale nam nie pomagają. Zdarza się nawet tak, że musimy zrezygnować z ustalonego rytmu dnia, który daje nam poczucie bezpieczeństwa, lub sprostać zbyt wielu zadaniom. Nasz układ nerwowy jest wtedy obciążony, przez co odczuwamy napięcie. Podobnie jest z dziećmi, tylko w ich przypadku ten układ nerwowy nie jest jeszcze do końca rozwinięty, nie wszystko rozumieją i nie nad wszystkim są w stanie zapanować. Dlatego potrzebują naszego wsparcia.

"Self-regulation. Świąteczne wyzwania" to publikacja, w której za pomocą ciekawych historyjek mamy przedstawione i wyjaśnione konkretne sytuacje z życia. Dowiadujemy się np., jak sobie radzić z problemami pociechy z zaśnięciem wynikającymi z oczekiwania na Mikołaja, długimi i meczącymi podróżami, oczekiwaniem na gości, trudnymi emocjami po otrzymaniu prezentów, czy zupełnie innymi oczekiwaniami członków rodziny w stosunku do świąt. Teksty są interesujące, a zarazem napisane w taki sposób, by już nawet czterolatek zrozumiał, o co w nich chodzi. Otrzymujemy historie proste, a zarazem pełne cennych wskazówek i pomysłów dla rodziców. Oprócz samych opowieści po każdej z nich jest tekst przeznaczony typowo dla rodziców, obejmujący analizę sytuacji, konkretnych zachowań, komentarz do tego, co się wydarzyło, z czego to wynika i jak sobie radzić.

Zabawne jest to, że przez kilka dni chciałam nakłonić swojego syna, by posłuchał opowieści z tej książki, a on wydawał się nią zupełnie nie zainteresowany. Jak tylko rzucałam hasło do czytania lub brałam tę publikację, szybko znajdował sobie inne zajęcie. W końcu okazało się, że sam wcześniej dorwał się do tej książki i ją przeczytał - nawet mi streścił fragmenty, które najbardziej go zainteresowały ;)

Książkę polecam nie tylko rodzicom, ale także pedagogom, nauczycielom oraz wszystkim, którzy mają styczność z dziećmi w wieku ok. 4-9 lat.

Powiem Wam, że tyle mądrości w tej książce, że nie da się jej odłożyć.Święta Bożego Narodzenia to czas bardzo stresujący zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. To czas pełen emocji, przeżywania, oczekiwania, przygotowań, sprzątania. Co zrobić, żeby oszczędzić sobie tych stresujących dni? Co zrobić, by pomóc dziecku z emocjami, które ogarniają go przed świętami?To wszystko znajdziemy właśnie w tej pozycji. ,,Self-regulation. Świąteczne wyzwania..."Agnieszki Stążka-Gawrysiak to pozycja bardzo pomocna, uspokajająca w pewnym sensie i uświadamiająca, że każde święta, nawet te, jak z obrazka z pozytywnymi emocjami obciążają nasz układ nerwowy.Treści, które znajdziemy w książce, są na temat problemów z zaśnięciem w oczekiwaniu na Mikołaja, lęku, że Mikołaj nie przyjdzie, albo lęku przed samym Mikołajem, trudnych emocji po otrzymaniu prezentu, długich i meczących podróży do rodziny, czekania na gości, rozbieżnych oczekiwań członków rodziny wobec świąt, niechęci dziecka do wigilijnych potraw, przebodźcowania dzieci, zwłaszcza tych wrażliwych, stresujących dla dzieci komentarzy krewnych, napięcia podczas świąt związanego z przygotowaniami i brakiem czasu dla dzieci.Z życia wzięte tematy, które zostały wplecione w opowiadania, po to, aby pomóc zarówno rodzicom, jak i dzieciom. Opowiadania, które przeplatają się z przepięknymi obrazkami, przyciągającymi wzrok dziecka. Sama treść jest przyjemna dla ucha.Bardzo polecam, zwłaszcza że mamy ten przedświąteczny czas, w którym niż powoli czujemy napięcie, związane z szukaniem prezentów, sprzątaniem przedświątecznym, rozmową z dzieckiem na temat Mikołaja i różnych innych rzeczy.

Self-Regulation. Nie ma niegrzecznych dzieci
Agnieszka Stążka-Gawrysiak0
Okładka ksiązki - Self-Regulation. Nie ma niegrzecznych dzieci

NAUCZ SWOJE DZIECKO, JAK RADZIĆ SOBIE Z CODZIENNYMI TRUDNOŚCIAMI. Razem z przedszkolakami Kubą i Lenką oraz ich przyjaciółmi odkryj proste sposoby na...

Self-Regulation. Jak się lubić w świecie pełnym różnic
Agnieszka Stążka-Gawrysiak0
Okładka ksiązki - Self-Regulation. Jak się lubić w świecie pełnym różnic

NAUCZ DZIECKO, JAK CZUĆ SIĘ DOBRZE W ŚWIECIE PEŁNYM RÓŻNIC! Razem z przedszkolakami Kubą i Lenką oraz ich przyjaciółmi poznajcie historie, które pokazują...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk