Self-Reg

Spokojnie, z miłością i zrozumieniem - o metodzie samoregulacji w wychowaniu dzieci.

Na naszych oczach, wbrew obiegowej opinii o bezstresowym wychowaniu, dorasta pokolenie dzieci i młodzieży, które na co dzień zmaga się ze zbyt wysokim poziomem stresu. W rezultacie mamy wśród młodej generacji eksplozję problemów emocjonalnych, społecznych, zdrowotnych, kłopotów z zachowaniem i uczeniem się. Niewielu rodziców jest w stanie rozpoznać ukryte stresory, z którymi borykają się ich dzieci.

"SELF-REG" to przełomowa książka dla rodziców, w której Stuart Shanker proponuje naukę samoregulacji, mającej pomóc dzieciom samodzielnie zmienić ich zachowanie. Identyfikacja i zarządzanie emocjami pozwalają dzieciom powrócić do stanu zrównoważenia, który jest niezbędny do rozwoju.

Opanowanie umiejętności samoregulacji wesprze dziecko w radzeniu sobie z trudnymi doświadczeniami, nauczy przezwyciężać frustracje, lepiej się koncentrować, kontrolować impulsywność. Poprawia też umiejętność współpracy z innymi i zwiększa zdolność do uczenia się nowych rzeczy.

"SELF-REG" daje rodzicom przekonanie, że ich dziecko może w pełni zrealizować swój potencjał, jeśli tylko zaoferujemy mu narzędzia potrzebne do radzenia sobie ze stresem i presją współczesnego świata. Mocno poparte wiedzą naukową techniki Stuarta Shankera wywarły znaczący wpływ na dzieci i ich rodziców. Efektem programu przeprowadzanego przez autora wśród setek tysięcy kanadyjskich dzieci była znacząca poprawa w zakresie zachowania i osiąganych wyników w nauce.

Informacje dodatkowe o Self-Reg:

Self-Reg - opinie o książce

Avatar użytkownika - joseheim
joseheim
Przeczytane:2021-03-02, Ocena: 4, Przeczytałem, Mam, 52 książki 2021,

Książka zawierająca wiele wartościowych informacji, ale trzeba się nieźle natrudzić, by te informacje z niej wyciągnąć. Odnosiłam wrażenie, że autor wielokrotnie powtarza się, że zamiast pisać wprost, stosuje uniki i krąży wokół różnych tematów. Jest tu wiele teorii, czasem nieco chaotycznie podanej, brakuje jednak przy tym praktycznych porad, co właściwie możemy zrobić, by pomóc sobie i dzieciom w tytułowej samoregulacji i walce ze stresem.
Podsumowując: "Self-reg" jest książką pożyteczną, ale tylko w połączeniu ze zdrowym dystansem czytającego i z innymi poradnikami tego typu. Gdyby to była moja pierwsza lektura na temat stresu/rodzicielstwa, pewnie mało bym z niej wyciągnęła. Kiedy jednak czytam kolejne pozycje i wyłuskiwuję z nich przydatne dla mnie i dla mojej sytuacji informacje, świetnie uzupełniają się one wzajemnie.

Avatar użytkownika - Shi4
Shi4
Przeczytane:2020-11-09, Ocena: 3, Przeczytałam, 52 (78) książki 2020,

Bardzo się rozczarowałam ta książką. Oczekiwałam w niej znaleźć wskazówki jak nauczyć dziecka radzić sobie z emocjami. Znalazłam tam opowieści o różnych przypadkach tzw. trudnych dzieci, z którymi spotkał się autor książki. Wyniosłam z tej lektury stosunkowo mało wskazówek zważywszy na jej objętość.

Avatar użytkownika - aeljot
aeljot
Przeczytane:2019-08-26, Ocena: 4, Przeczytałam, 12 książek 2019,
Samoregulacja w szkole. SELF-REG. Spokój, koncentracja, nauka
Stuart Shanker0
Okładka ksiązki - Samoregulacja w szkole. SELF-REG. Spokój, koncentracja, nauka

Przełomowa metoda samoregulacji (Self-Reg) została opracowana przez kanadyjskiego psychologa Stuarta Shankera na podstawie naukowej wiedzy i wieloletnich...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk