Seksuologia

Nowoczesna publikacja skierowana zarówno do specjalistów i lekarzy specjalizujących się w seksuologii, seksuologów klinicznych, jak również lekarzy innych specjalności oraz studentów kierunków medycznych i psychologicznych.

Wiedzę usystematyzowano z podziałem na informacje podstawowe i szczegółowe.

W podręczniku opisane takie zagadnienia jak: historia seksuologii , zdrowie seksualne, biologiczne i psychologiczne podstawy seksualności, anatomia i fizjologia narządów płciowych żeńskich i męskich, hormonalne uwarunkowania seksualności, psychofizjologia reaktywności seksualnej kobiet i mężczyzn, tożsamość seksualna, seksualność w fazach życia (od dojrzewania aż do seksualności wieku późnego, klasyfikacje zaburzeń seksualnych, badanie seksuologiczne, dysfunkcje seksualne kobiet i mężczyzn, psychoterapia w leczeniu zaburzeń seksualnych, problemy seksualne w różnych specjalnościach medycznych, antykoncepcja i seksualność , aspekty etyczne, cyberseksualność , hiperseksualność, niepełnosprawność fizyczna i niepełnosprawność intelektualna a zdrowie seksualne, problemy osób LGBTTQ, zachowania seksualne związane z ryzykiem i uszkodzeniem ciała, podstawy seksuologii sądowej.

Informacje dodatkowe o Seksuologia:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL