Seks, zdrowie i świadomość. Odkryj źródła rozkoszy

Udany seks to wynik idealnego połączenie ciała, umysłu i świadomości

Nasza seksualność jest integralną częścią tego, kim jesteśmy, jednak nasze rozumienie seksu zostało wypaczone przez wszystko, od odwiecznych tabu i dogmatów religijnych po kulturę popularną, która postrzega seksualność jako transakcję.

W swojej książce Liz Goldwyn, założycielka prężnie działającej platformy internetowej i podcastu The Sex Ed, stworzyła integracyjny, holistyczny i bardzo potrzebny przewodnik po seksualnym dobrostanie - przyjemności, która jest możliwa, gdy przyjmiemy naszą seksualność jako naturalną część zdrowego ludzkiego doświadczenia. Przedstawia inspirującą wizję świata, w którym nasza święta seksualność nie jest czymś, co należy ukrywać, ale czymś, co należy pielęgnować i doceniać. Liz w merytoryczny sposób prowadzi w kierunku tej nowej normalności za pomocą metod i umiejętności, które uwalniają zdrową przyjemność i zapewniają holistyczne podejście do człowieka jako całości złożonej z ciała, ducha i umysłu.

W tym obszernym poradniku autorka pokazuje nam, jak zwiększyć swój potencjał przyjemności poprzez dogłębne zbadanie, jak nasza seksualność, zdrowie fizyczne i emocjonalne oraz świadomość są ze sobą ściśle splecione. ,,Seks, zdrowie i świadomość" wykracza daleko poza poradnik typu seks od A do Z. Obejmuje duchowe i energetyczne wpływy na seksualność - takie jak system czakr, energie yin i yang, praktyka mindfulness, traumy i wiele innych - wraz z czynnikami społecznymi i biologicznymi - w tym badaniami nad zdrowiem seksualnym i relacjami znanych osób o seksualnym przebudzeniu.

Informacje dodatkowe o Seks, zdrowie i świadomość. Odkryj źródła rozkoszy:

Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2024-02-14
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: Sex, Health, and Consciousness: How to Reclaim Your Pleasure Potential

Tagi: Umysł ciało duch - teoria i praktyka

Kup książkę Seks, zdrowie i świadomość. Odkryj źródła rozkoszy

Seks, zdrowie i świadomość. Odkryj źródła rozkoszy - opinie o książce

Avatar użytkownika - lunkabookstagram
lunkabookstagram
Przeczytane:2024-04-02, Ocena: 5, Przeczytałam,

,,Seks, zdrowie i świadomość" to książka autorstwa Liz Goldwyn, założycielki The Sex Ed, wydana przez Wydawnictwo Kobiece [współpraca reklamowa].

Autorka stara się uświadomić nam, że nasza seksualność nie powinna być ciągle postrzegana jako tabu. Pokazuje, że rozumienie seksualności nie powinno być wypaczane przez religię i kulturę popularną. Autorka chce, abyśmy zdali sobie sprawę z tego, że seksualności nie powinniśmy ukrywać, a pielęgnować ją i doceniać. ,,Seks, zdrowie i świadomość" to książka podkreślająca znaczenie połączenia ciała, umysłu i naszej świadomości na drodze do satysfakcji.

Książka zawiera nie tylko opis doświadczeń autorki. Są to również praktyczne wskazówki, przydatne informacje, które w przystępny sposób tłumaczą złożoność ludzkiej seksualności. Są to także wypowiedzi wielu ekspertów, z którymi autorka przeprowadzała wywiady przez wiele lat.

Autorka ma na celu otworzyć nasze umysły na nowości, poszerzyć wizję postrzegania seksualności, pokazać drogę do odkrywania wszystkiego, co możliwe, bazując na wrażliwości i świadomości. Autorka chce pomóc nam wykorzystać seksualność jako źródło energii i kreatywności, źródło mocy i osobistego rozwoju. Nakłania nas do odkrywania seksualności poprzez dążenie do emocjonalnego, fizycznego i duchowego dobrostanu, podważając wcześniej pozyskaną wiedzę o seksualności i otwierając się na coś zupełnie nowego. ,,Potraktujcie tę książkę jako radykalne podważenie podstaw edukacji seksualnej. Spróbujemy razem rozmontować wszystko, co, jak się nam wydaje, wiemy o seksie, aby zbudować nowy fundament".

Głównym plusem książki jest to, że autorka nie stara się na siłę brzmieć ,,akademicko poważnie", mimo że porusza poważne tematy. Opisuje ona swoje doświadczenia, które często były niekomfortowe i niesprzyjające. Widzimy tę szczerość przy opisywaniu tematów, które dla większości z nas byłyby obszarem, w którym poruszamy się bez swobody. Autorka wyciąga wszelkie brudy na wierzch, bez wstydu opisując swoją drogę i pomagając nam odnaleźć siebie, własną seksualność.

Liz Goldwyn, bazując na wielu obszarach (od historii, religii, mitów i duchowości przez media, technologię, popkulturę po kwestie środowiskowe), pokazuje, w jaki sposób zrozumieć energię seksualności, zbliżyć się do stanu świadomości, lepiej zrozumieć własne potrzeby, wzmacniać poczucie własnej wartości i postarać się pokochać, polubić lub chociaż zaakceptować siebie. Autorka bazuje również na systemie czakr, tłumacząc za jego pomocą własną filozofię.

Co konkretniej znajdziemy w książce? Wraz z autorką będziemy zastanawiać się nad integralnością pojęć takich jak seks, zdrowie i świadomość, przedefiniujemy sposób, w jaki w naszej kulturze myślimy i mówimy o seksie, zakwestionujemy nawet obszary zachowań i działań, które określamy jako seks. Zastanowimy się nad funkcjami seksu, zależnościami między seksem a szeroko pojętym zdrowiem, postaramy się wejść na ścieżkę stanu przebudzenia, osiągnięcia zrozumienia swojego ciała, otoczenia i ludzi wokół. Przeczytamy o zachowaniach i praktykach, które nie będą dla nas komfortowe, postaramy się odrzucić pochopne oceny, wrodzone uprzedzenia i uwarunkowania kulturowe związane ze wstydem i tabu, a wszystko to otrzymamy w przystępnej i atrakcyjnej formie.

Dzięki książce, dzięki doświadczeniom autorki (opisanym w sposób wciągający, lekki i przyjemny), dzięki wypowiedziom ekspertów, a także dzięki ćwiczeniom, które proponuje autorka (praktykom, które możemy włączyć do swojej rutyny), będziemy w stanie odkryć swoją autentyczność, doświadczyć większej przyjemności i zadbać o korzystniejsze relacje.

Za egzemplarz do recenzji dziękuję Wydawnictwu Kobiecemu.