Polski Paryż w Chinach
Witold Sejkowski już wiedział, że jego miłość do pięknej Shaoyao, żony najbardziej wpływowego doradcy cesarza, zakończy się tragicznie. Nie potrafił jednak wyzbyć się zakazanego uczucia i postanowił walczyć do samego końca.
Aleksiej Fiodorowicz Romanowicz, niedoszły zabójca cara, nagle zdał sobie sprawę, że swój honor i życie byłej narzeczonej może ocalić wówczas, jeśli uda mu się wyjaśnić tajemniczą śmierć francuskiego dyplomaty.
Starsza Ciotka Song z uwagą przyglądała się skalpelowi. Dotarło do niej, że w jednej chwili za jego pomocą można zarówno przywrócić człowieka ze świata zmarłych, jak i posłać go tam na stałe.
Dahu, nieślubny syn angielskiego dyplomaty i krewnej sędziego prowincji, czuł, że nie należy do żadnego świata. Uzmysłowił sobie, że spokój odnajdzie dopiero w tym niezwykłym mieście, gdzie jechał z tajną misją.
Ta historia mogła wydarzyć się naprawdę w chińskiej metropolii założonej przez… Polaków, Rosjan i Chińczyków pod koniec XIX wieku. Harbin, znany jako Paryż Północy, sto lat temu, podobnie jak dziś jego europejski odpowiednik, był nie tylko miastem miłości, ale także szans na nowe życie…
Data wydania: 2019 (data przybliżona)
Przeczytane:2025-02-19, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2024,
Patrząc na okładkę, to ta książka całkowicie odbiega od czytanych przeze mnie książek. Za to historia w środku jest przepiękna. Cofamy się w czasie o ponad 100 lat! Do czasów budowy kolei Transsyberyjskiej, a dokładnie do jej odnogi Kolei Wschodniochińskiej. Poznajemy młodą Chinkę Shaoyao oraz jej rodzinkę. Dziewczyna jest w trakcie przygotowań związanych z jej zamążpójściem. A że w Chinach to były i są całkiem inne rytuały niż u nas w Polsce, to autorka przybliża nam te wszystkie zabiegi i rytuały związane z całymi przygotowaniami i ceremonią ślubną. Jeszcze przed ślubem Shaoyao, w jej domu rodzinnym pojawia się Polak - Witold Sejkowski. Ten młody mężczyzna trafia do domu tej młodej Chinki przez całkowity przypadek, również przez przypadek widzi tę młodą kobietę i od razu się w niej zakochuje. Później ich drogi się rozchodzą, potem schodzą, a potem ... Doczytacie to się dowiecie :) Wszystkiego Wam nie zdradzę. Ale zdradzę, że do ślubu nie doszło, za to potem panna Shaoyao znów dzięki rodzinie znalazła nowego kandydata na męża, z którym już wzięła ślub. Ale zarówno Witold jak i młoda Chinka ciągle mieli się ku sobie. Jak myślicie? Udało w końcu się im być razem? Czy mąż Shaoyao zostawił swoją żonę? No i dlaczego nie doszło do pierwszego ślubu tej młodej kobiety? Wspomnieć muszę też o samej budowie kolei Wschodniochińskiej. Bardzo duża liczba Polaków, Rosjan i miejscowych ludzi brała udział w budowie kolei. I choć jedni zarówno budowali, jak i brali udział w sabotażu, i rozmontowywaniu tej kolei, to szczerze powiem, dużo się tutaj działo. Nawet zostało wybudowane miasto Harbin dla wszystkich ludzi związanych z budową kolei i ich rodzin. A co działo się w tym mieście, to już musicie doczytać. Muszę Wam wspomnieć też o koledze Witolda - Aleksieju. Ten Rosjanin musiał uciec z kraju i dlatego związał się z ludźmi pracującymi przy tej kolei w Chinach. W kraju została jego narzeczona. On wiernie czekał i ciągle wspominał swoją lubą, a kiedy po latach w końcu się z nią spotkał właśnie w Harbinie, to okazało się, że to już nie ta sama kobieta, którą on poznał przed laty i się w niej zakochał. Dobrze się złożyło, że Aleksiej zaczął wiązać się z pewną Japońską pięknością :) A co z tego wynikło? Zapraszam Was do lektury.
" - Kiedy przebiegły chce na kogoś rzucić potwarz, chwali go, a kiedy przeciw komuś spiskuje, dba o to, by uśpić jego czujność!..."
Przyznam się szczerze i bez bicia, że biorąc się za tę lekturę bałam się, że historia mnie nie wciągnie, że będzie masa chińskich nazw i nie przebrnę przez nie, że będzie dużo suchych faktów, a mało akcji. Nic bardziej mylnego!!! Tutaj dzieje się sporo, cały czas - jak nie w związku z budową kolei, to u Witolda czy Aleksieja, albo u Shaoyao. Owszem, jest sporo imion chińskich i nazw miejscowości, rzek czy przedmiotów, ale nie martwcie się - dacie radę je przeczytać, a jak coś inaczej przeczytacie niż się to powinno zrobić - to nikt Was nie sprawdzi ;) Pani Kasia w bardzo przyjemny sposób splata prawdziwe fakty z wymyśloną historią. Dzięki tym wszystkim ciekawostkom i smaczkom dotyczących Chin i budowy Kolei Wschodniochińskiej, mam wrażenie że więcej się dowiedziałam, niż przez wszystkie lata, kiedy miałam w szkole historię. Poza tym, pięknie tutaj jest pokazana różna miłość, także ta pomiędzy ludźmi pochodzącymi z różnych krajów. Jest przywiązanie i dbanie o tradycję, ale i łamanie pewnych zasad i naginanie tradycji. Mamy przywiązanie do rodziny, zaufanie i czasem ślepe wypełnianie woli starszych. Różnice kulturowe. Jest też zawiść, knucie spisków, oszczerstwa, jest śmierć, utrata bliskich, ale jest i przyjaźń, pomoc, próba łamania stereotypów oraz barier kulturowych. Są też różne mniejsze i większe mądrości :)
" - ... Nie pytaj tego, co grubiańsko zwykł odpowiadać, nie odpowiadaj temu, kto cię grubiańsko zapytuje..."
Ta historia Was wciągnie, albo i wręcz porwie do Chin. Będą momenty, kiedy będzie po plecach przebiegał Wam dreszcz ekscytacji, ale będą i momenty, kiedy od tego dreszczu zrobi Wam się zimno. Powzdychacie sobie, zauroczycie się pewnymi osobami czy miejscami, a może i tradycjami. Cóż więcej mogę dodać? Jedynie to, że naprawdę musicie sięgnąć po książkę pani Katarzyny Michalewicz, bo ona ma w sobie cudowną historię, wartą poznania i polecenia jej dalej!