Prawda ekranu nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Właśnie taką lekcję dostaje od życia zakopiański kucharz amator, który wskutek dramatycznych wydarzeń podejmuje w swoim pensjonacie grono gwiazd kulinarnego show. Czy stroniący od ludzi Klemens odnajdzie się przed telewizyjnymi kamerami? Co zrobi z niechcianym uczuciem do Liliany, bezwzględnej, prącej jak taran celebrytki? Czy mądrość ludowa babci Marii zdoła ostudzić skrajne nastroje panujące w telewizyjnej ekipie? Witajcie w piekiełku stołecznego show-biznesu przeniesionym wprost na spływające błotem przedwiosenne Podhale, gdzie zaroiło się od kulinarnych osobowości. Wielu telewidzów zabiłoby za możliwość zrobienia sobie z nimi zdjęcia. A tymczasem celebryci zabijają się sami...
Wydawnictwo: inne
Data wydania: 2023-02-08
Kategoria: Obyczajowe
ISBN:
Liczba stron: 384
Język oryginału: polski
Wiara we własne możliwości czasem przychodzi z trudem u osób, które doznały jakichś niepowodzeń na stopie prywatnej lub zawodowej. Często w takich przypadkach potrzeba kogoś z zewnątrz, by pchnął do przodu danego niedowiarka, który może okazać się prawdziwym diamentem w danej dziedzinie. Tylko ludzie prawdziwie życzliwi mogą zdziałać cuda, nawet jeśli potrzebujący do końca nie jest świadom tego, czego ewentualnie mu brakuje.
Zarys fabuły
W książce spotykamy Klemensa prowadzącego zakopiański pensjonat, w którym dodatkowo odnajduje się w roli kucharza. Niestety na skutek złej prognozy pogody na Wielkanoc wszystkie rezerwacje zostały wycofane. Z ratunkiem przychodzi mu przyjaciółką Hania będąca siostrą niedoszłej żony Klimka. Kobieta zaproponowała, by to u niego zatrzymały się gwiazdy kulinarne biorące udział w programie organizowanym przez miejscowego bogacza, co prawda początkowo ekipa miała zamieszkać w jego hotelu, ale niestety chwilę przed ich przyjazdem doszczętnie spłonął i to w niejasnych okolicznościach. Wśród przybyłych jest Liliana Krasnodębska i jej były partner, a obecnie wróg numer jeden Sebastiano Costa – największe kulinarne gwiazdy portali plotkarskich. Kto knuje przeciw komu? Jakie i względem kogo połączą uczucia głównych bohaterów? Kim jest osoba stanowiąca zagrożenie dla reszty ekipy? Co się jeszcze wydarzy? O tym w książce „Sekretny składnik” autorstwa Izabelli Frączyk i Jagny Rolskiej.
Wiara w siebie, sława
Klemens będąc zdradzony przez ówczesną narzeczoną, długo nie mógł się podnieść zatracając się w odmętach wspomnień nasączonych alkoholem. Z pomocą przyszła mu nad wszystkim czuwająca babcia Maria, która pchnęła wnuka do roboty. Niemniej bohater i tak umniejszał swoją smykałkę do gotowania twierdząc, że nie robi nic wielkiego. W ten sposób autorki ukazały postać, która pomimo talentu w siebie nie wierzy, co jest często spotykane w rzeczywistych realiach. Dodatkowo mężczyzna nie zwracał uwagi na szczęście, które wokół siebie posiadał, czyli pomocną babcię, oddaną przyjaciółkę Hanię oraz wspaniały pensjonat. Niestety dość często człowiek czuje się nieszczęśliwy i niedowartościowany przez jedno niepowodzenie, a powinien iść naprzód nie patrząc na zdanie innych. Kolejnym ważnym przesłaniem jest to, że sławni ludzie muszą często udawać kogoś kim naprawdę nie są, co doprowadza ich do bycia nieszczęśliwymi. Ludzie często myślą, jakie to jest wspaniałe być cały czas rozchwytywaną gwiazdą, a prawda jest często wręcz odwrotna. Te problemy są warte uwagi i bardzo dobrze, że autorki zwróciły na nie uwagę, pomimo lekkiej komediowej akcji.
Podsumowanie
Książkę czytało mi się z dużą przyjemnością okraszoną śmiechem wywołanym poprzez zachowania różnych bohaterów, wśród których Sebastiano wiódł prym zniekształcając polszczyznę w komiczny sposób. Pozycja jest komedią z elementami kryminału, a także romansu, co skutkuje ciekawą kombinacją raczej rzadko spotykaną na naszym rynku. Praktycznie cały czas nie wiedziałem, jak zakończy się ta historia, gdyż nagłe zwroty akcji skutecznie mi to uniemożliwiały. Duet autorek uważam za bardzo udany i raczej nie ma możliwości, by rozróżnić kto dany fragment napisał. Kulinarna, matowa z błyszczącymi elementami okładka zdecydowanie pasuje do treści lektury i przykuwa wzrok potencjalnego odbiorcy. Gorąco polecam pozycję wszystkim chętnym sięgnięcia po coś lekkiego i zabawnego z czającym się niebezpieczeństwem w tle, a i zalecam również zabezpieczyć się w jakieś dobre przekąski, bo wątki dotyczące potraw sprawią, iż staniecie się bardzo głodni.
Za egzemplarz do recenzji dziękuję Wydawnictwu Bookend.
RECENZJA
🍴🔪"SEKRETNY SKŁADNIK"🔪🍴
AUTOR:
Iza Frączyk - strona autorska
Jagna Rolska - strona autorska
BookEnd Wydawnictwo
"A w kulinarnym świecie, wiadomo, czasami można było połamać sobie zęby o, z pozoru nieistotny, smakowy niuans. Jak nigdzie indziej w tej branży diabeł, i w przenośni, i w praktyce, tkwił w szczegółach."
"Sekretny Składnik" książka z gatunku romans, literatura obyczajowa.
Autorki idealnie współgrały ze sobą, mają podobny styl i pióro. Gdybym nie wiedziała, że pisały to dwie osoby, wcale bym się nie zorientowała. Mają świetne pióro.
Nie miałam okazji jeszcze poznać pióra autorek, tym bardziej się cieszę, że miałam możliwość przeczytania tej książki.
Książka zdecydowanie mnie wciągnęła i bardzo miło spędziłam z nią czas.
Autorki miały naprawdę super pomysł na historię tej opowieści.
Trafiamy na Podhale i jego przepiękne widoki, tam, zostajemy wciągnięci w świat reflektorów kulinarnego show, rywalizacji, intryg, romansów, różnych zdarzeń, w tle zobaczymy morderstwo a wszystko to dosmaczone wybornymi potrawami.
Autorki świetnie opisały kulisy show-biznesu kulinarnego, poczynań i rywalizacji wśród kamer. To nie łatwy kawałek chleba, a spora część zrobi naprawdę wiele, aby błyszczeć pośród fleszy i zdobyć serce publiczności. A to, co się dzieje, poza kamerami bardzo często odbiega od medialnego wizerunku. Prawda ekranu nie ma nic wspólnego ze zwykłą rzeczywistością.
Wątek miłosny bardzo interesujący, dający smaczku.
Bohaterowie świetnie wykreowani, są wyraziści, charakterni, barwni, niektórzy wyrachowani. Uważam, że są bardzo realnie nakreślone. Prawdziwy miszmasz. Jednych polubiłam drugich mniej. A z Portugalczykiem się nie polubiliśmy, bardzo śliski typ. Babcia Klimka to była petarda.
Każda z postaci wiele wnosi do tej historii.
Autorki przedstawiły różne twarze bohaterów.
Liliana Krasnodębska szła przez życie niczym tyran, podwodnych traktowała niczym przedmioty. A otaczających ją ludzi miała za pionki w swoich rozgrywkach. Zdawała sobie sprawę, że bezwzględne dążenie do celu pozwoli utrzymać się jej na powierzchni. Niestety samo życie ja tego nauczyło.
Sebastiano Costa pochodził z Portugalii, był kucharzem, niestety nie miał tego czegoś, co powinien mieć, prawdziwy kucharz. Wszystko robił, aby utrzymać się wśród blichtru i fleszy.
Klemens kucharz amator, który kochał gotować i eksperymentować w kuchni. Szalenie kreatywny.
To postać, którą polubiłam od samego początku.
Korneli Omasta kucharz, celebryta, który ma na koncie kilka wydanych książek kulinarnych.
Również bardzo pozytywna postać
Gustawa Groń Podhalański biznesmen, który ufundował nagrodę i stworzył całą otoczkę dla uczestników kulinarnego show. Od dawna kocha się w Lilianie.
Co znajdziesz w tej pozycji:
- Rywalizację
- Intrygi
- Kulinarne show
- Świetne dialogi
- Wątek miłosny
- Wątek kryminalny
W wyniku nieszczęśliwego zdarzenia, do pensjonatu Klemensa Smrek Kotelnickiego zostaje zakwaterowana spora grupa celebrytów i gwiazd kulinarnych. Kulinarne show musi trwać. Niestety wszystko idzie nie tak, jak wszyscy by sobie tego życzyli.
Życie napisze dla nich przeróżne scenariusze.
Klimek zostaje wciągnięty jako uczestnik i będzie musiał odnaleźć się przed telewizyjnymi kamerami. Jednak zdarza się między czasie potworna tragedia.
Jak odnajdą się uczestnicy telewizyjnego programu, wobec tych zdarzeń.
- Czy Klemens odnajdzie się wśród kamer?
- Co łączyło Lilianę i Sebastiano?
- Jak rozwinie się relacja Klimka i Liliany?
- Kto doprowadził do tragicznego zdarzenia?
- Czy Sebastiano miał coś wspólnego z podpaleniem Serca Tatr?
-Kto sieje intrygi wśród ekipy?
Polecam.
Dziękuję bardzo za egzemplarz do recenzji.
Tytuł recenzji: 𝗦𝗺𝗮𝗸𝗼𝘄𝘆 𝗻𝗶𝘂𝗮𝗻𝘀
𝑆𝑧𝑦𝑏𝑘𝑜 𝑠𝑝𝑟𝑜𝑤𝑎𝑑𝑧𝑖ł𝑎 𝑛𝑖𝑒𝑑𝑜ś𝑤𝑖𝑎𝑑𝑐𝑧𝑜𝑛𝑒𝑔𝑜 𝑚𝑎𝑟𝑘𝑒𝑡𝑖𝑛𝑔𝑜𝑤𝑐𝑎 𝑛𝑎 𝑧𝑖𝑒𝑚𝑖ę. 𝐿𝑢𝑑𝑧𝑖𝑒 𝑧 𝑗𝑒𝑗 𝑧𝑎𝑠𝑖ę𝑔𝑎𝑚𝑖 𝑤 𝑠𝑜𝑐𝑖𝑎𝑙 𝑚𝑒𝑑𝑖𝑎𝑐ℎ 𝑛𝑖𝑒 𝑝𝑟𝑜𝑚𝑜𝑤𝑎𝑙𝑖 𝑛𝑖𝑐𝑧𝑒𝑔𝑜 𝑧𝑎 𝑝𝑎𝑟ę 𝑔𝑟𝑎𝑡𝑖𝑠𝑜𝑤𝑦𝑐ℎ 𝑠𝑘𝑜𝑟𝑢𝑝 𝑜𝑟𝑎𝑧 𝑑𝑜𝑧𝑔𝑜𝑛𝑛ą 𝑤𝑑𝑧𝑖ę𝑐𝑧𝑛𝑜ść 𝑝𝑟𝑜𝑑𝑢𝑐𝑒𝑛𝑡𝑎.
Telewizja prześciga się w emitowaniu wszelkiego rodzaju show kulinarnych, takich programów na przestrzeni lat pojawiło się już wiele. Telewizyjne programy kulinarne to produkcje, gdzie przepisy pokazują nie tylko znani kucharze, ale swoje możliwości kulinarne mogą zaprezentować osoby, które są zupełnymi amatorami. To, co widzimy potem na ekranie, znacznie odbiega od rzeczywistości, bo jest tylko tym, co realizatorzy programów chcą, żebyśmy zobaczyli. Doskonale wiemy, że tak naprawdę wygląda to zupełnie inaczej i wizerunek pokazywanych nam osób, w życiu prywatnym znacznie odbiega od tego, jaki kreuje im telewizja. Zdajemy sobie też sprawę, że kulisy tworzenia programów i ich sposobu produkcji znacznie różnią się od tego, co potem prezentuje się nam w telewizyjnym show.
Izabela Frączyk i Jagna Rolska pokusiły się na pokazanie tego show-biznesu od zupełnie innej strony i moim zdaniem wyszło im to perfekcyjnie. Autorki tak doskonale się uzupełniają, że gdybym nie wiedziała, że obie maczały paluszki w tej smakowitej potrawie, to pomyślałabym, że 𝑆𝑒𝑘𝑟𝑒𝑡𝑛𝑦 𝑠𝑘ł𝑎𝑑𝑛𝑖𝑘, napisała jedna z nich. W swojej książce puściły oczko nie tylko do tego typu programów i do całej machiny rządzącej światem mediów, ale do osób, które kreują taką wizję, jaką ludzie chcą zobaczyć, bo rzeczywistość bardzo często jest zupełnie inna. Tu trwa walka na noże, dosłownie i w przenośni o zasięgi, sponsorów i sławę.
Zmanierowana celebrytka Liliana Krasnodębska, gwiazda programów kulinarnych i Sebastiano Costa uznany kucharz, który pomimo wieloletniego pobytu w naszym kraju nie nauczył się mówić poprawnie po polsku, mają spotkać się w Zakopanem w programie na żywo i stanąć w konkury o główną nagrodę. Tamtejszy bogaty biznesmen Gustaw Groń wymyślił sobie program o wielkanocnym gotowaniu, oczywiście w jego renomowanej restauracji Serce Tatr. Dodatkowo patronat prezydenta miasta i paru innych szych oraz pojawienie się wszystkich ludzi liczących się w branży, ma programowi zapewnić pewny sukces.
To, że Liliana i Sebastiano szczerze się nienawidzą i od dawna ze sobą konkurują, jest tajemnicą poliszynela. Żadne z nich nie odpuści udziału w programie, wiedząc, że bierze w nim udział to drugie. Ta dwójka pała do siebie taką niechęcią, że żadne z nich nie ustąpi pola drugiemu. Będą chcieli wygrać ten program za wszelką cenę i wykorzystają do tego każdego, kto może im w tym pomóc.
W wyniku nieprzewidzianych okoliczności realizacja programu musi zostać przeniesiona do pensjonatu Klemensa Smrek Kotelnickiego. Kulinarne show przecież musi trwać, bo machina programu już ruszyła. Zaskoczony dobrotliwy Klemens unikający ludzi nagle znajdzie się przed kamerami, chociaż wcale o tym nie marzył. Okaże się przy tym doskonałym kucharzem, choć dotąd uważał się jedynie za kuchennego amatora.
Od pierwszej chwili ujął mnie żartobliwy styl pisania autorek, które w lekki i zabawny sposób traktują swoich bohaterów, nie szczędząc im uszczypliwości i prześmiewczych komentarzy. Izabela Frączyk i Jagna Rolska z przymrużeniem oka pokazały kulisy powstawania kuchennych reality show. Wśród pojawiających się postaci nietrudno bowiem rozpoznać telewizyjnych celebrytów. Mimo pojawiających się kąśliwych uwag w stosunku do bohaterów to autorki starały się pokazać ich ludzką twarz. Z czym na co dzień muszą się borykać i dlaczego tak zadzierają nosa i starają się wygrać za wszelką cenę, nie przebierając w środkach.
Światkowi zmanierowanych gwiazd, autorki przeciwstawiły przesympatyczną ekipę mieszkańców Zakopanego. Miłych i uczynnych, którzy w innych widzą człowieka. Zwyczajnych ludzi z sercem na dłoni, na których z całą mocą spada fakt, że prawda ekranu nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Wszystko w tym świecie jest na opak. Ci dobrzy są zupełnie inni, niż chcieliby, żeby ich postrzegano, natomiast źli wcale tacy nie są, za jakich uchodzą.
Ze wszystkich bohaterów, jakich panie stworzyły, najbardziej moje serce skradła Maria, babcia Klemensa. Charakterna, mądra, chętnie służy pomocą i dobrą radą. Ciepła i dobroduszna, jak tylko potrafi być babcia, ale jak trzeba, każdego postawi pod ścianą i nikt nie będzie miał śmiałości jej się sprzeciwić. Mądrość ludowa Marii ostudzi skrajne emocje panujące w telewizyjnej ekipie i nie dopuści, by podstępny uczestnik programu wydostał recepturę na farsz do znakomitych pierogów serwowanych w pensjonacie Klemensa.
𝑆𝑒𝑘𝑟𝑒𝑡𝑛𝑦 𝑠𝑘ł𝑎𝑑𝑛𝑖𝑘 to świetnie napisana powieść, wspaniała uczta literacka zapewniająca bezcenne chwile relaksu. Doskonała rozrywka na bardzo dobrym poziomie, przy której bawiłam się wyśmienicie. Autorki stworzyły smakowitą opowieść, od której trudno było się oderwać i z żalem żegnałam się z bohaterami. Chwilami było zabawnie, chwilami bardzo poważnie, a momentami zaskakująco. Intrygi, romanse, świetne dialogi, znalazło się tu też miejsce na wątek kryminalny. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że pisanie w duecie ma zarówno swoje plusy, jak i minusy, ale w przypadku 𝑆𝑒𝑘𝑟𝑒𝑡𝑛𝑒𝑔𝑜 𝑠𝑘ł𝑎𝑑𝑛𝑖𝑘𝑎 dostrzegłam tylko same plusy. Wszystko idealnie dopracowane, dopieszczone w każdym calu, że trudno byłoby wyodrębnić, która z pań napisała dany fragment. Interesująca fabuła, perfekcyjnie rozpisana akcja i co najważniejsze lekki i przyjemny styl pisania, uprzyjemniający czytanie. Oryginalny pomysł, znakomicie zrealizowany, a w tle opisy pięknych górskich krajobrazów, wyszukanych potraw i podhalańskich przysmaków. Okazuje się, że wcale nie trzeba być celebrytą, żeby zostać gwiazdą kuchni i zaczarować gości wymyślonymi przez siebie potrawami.
𝑊 𝑔łę𝑏𝑖 𝑠𝑒𝑟𝑐𝑎 […]𝑛𝑖𝑒 𝑙𝑢𝑏𝑖ł 𝐾𝑜𝑟𝑛𝑒𝑙𝑎 𝑤ł𝑎ś𝑐𝑖𝑤𝑖𝑒 𝑡𝑦𝑙𝑘𝑜 𝑧𝑎 𝑡𝑜, ż𝑒 𝑛𝑖𝑒 𝑝𝑜𝑡𝑟𝑎𝑓𝑖ł 𝑏𝑦ć 𝑡𝑎𝑘𝑖 𝑗𝑎𝑘 𝑜𝑛. 𝑆𝑧𝑐𝑧𝑒𝑟𝑦, 𝑏𝑒𝑧𝑘𝑜𝑛𝑓𝑙𝑖𝑘𝑡𝑜𝑤𝑦, 𝑛𝑖𝑒𝑧𝑤𝑦𝑘𝑙𝑒 𝑝𝑟𝑎𝑐𝑜𝑤𝑖𝑡𝑦 𝑖 𝑏ł𝑦𝑠𝑘𝑜𝑡𝑙𝑖𝑤𝑦 𝑤 𝑘𝑢𝑐ℎ𝑛𝑖. 𝑀𝑖𝑎ł 𝑐𝑎ł𝑦 𝑝𝑎𝑘𝑖𝑒𝑡 𝑧𝑎𝑙𝑒𝑡, 𝑎 𝑑𝑜 𝑡𝑒𝑔𝑜 𝑛𝑖𝑒𝑧𝑤𝑦𝑘łą 𝑠𝑘𝑟𝑜𝑚𝑛𝑜ść. Ż𝑎𝑑𝑛𝑦𝑐ℎ 𝑤𝑎𝑑, 𝑐𝑖𝑒𝑚𝑛𝑦𝑐ℎ 𝑠𝑡𝑟𝑜𝑛 𝑎𝑛𝑖 𝑡𝑟𝑢𝑝ó𝑤 𝑢𝑘𝑟𝑦𝑡𝑦𝑐ℎ 𝑤 𝑠𝑧𝑎𝑓𝑖𝑒. 𝐽𝑒ś𝑙𝑖 𝑘𝑜𝑚𝑢ś 𝑛𝑖𝑒 𝑑𝑎 𝑠𝑖ę 𝑑𝑜𝑟ó𝑤𝑛𝑎ć, ł𝑎𝑡𝑤𝑖𝑒𝑗 𝑔𝑜 𝑧𝑛𝑖𝑒𝑛𝑎𝑤𝑖𝑑𝑧𝑖ć 𝑛𝑖ż 𝑝𝑜𝑑𝑧𝑖𝑤𝑖𝑎ć.
Współpraca recenzencka z Wydawnictwem Bookend
Książka Sekretny składnik , łączy w sobie wątkami zarówno romans, jak i powieść sensacyjno -kryminalną .
Mamy z pozoru prostą fabułę , wielkiego , kulinarnego show z udziałem celebrytów , znanych z telewizji .
Oczywiście, jest intryga ,jest też romans .
Atmosfera rywalizacji o główną nagrodę ,ale również przyjazni i ciepła domowego ogniska zakopiańskich gospodarzy .
Wspaniale rozwiniety wątek miłosny, oczywiście z happy endem .
Ogólnie powieść szybko się pochłania , ponieważ jest napisana żywym , wartkim językiem , dużo jest zarówno opisów , jak i dialogów ,a akcja toczy się bardzo szybko i czytelnik chce wiedzieć co jak się skończy.
Jak zwykle , po lekturze Autorki , odczułam satysfakcję , dlatego serdecznie polecam !
Początkowo można pomyśleć że Inspiracja nad główną bohaterką została zaczerpnięta ze słynnej polskiej restauratorki ponieważ Lilianna ma łudząco podobny charakter. Dużo wymagań, wrodzony kaprys i wielkie oczekiwania.
Wraz z kilkoma innymi kucharzami zostaje zaproszona do Zakopanego w celu wzięcia udziału w kulinarnym show. Początkowo plan idealny. Wydarzenie miało odbyć się w pięknym miejscu ,w którym od dłuższego czasu odbywały się przygotowania ,niestety przed przyjazdem gości hotel doszczętnie spłonął. Dobrze jest mieć przyjaciół którzy pomogą Ci ze szczerego serca , nie oczekując nic w zamian. O tym przekonał się Gustaw Groń , do którego w tym nieszczęściu los się trochę uśmiechnął , z naciskiem na trochę.
Każdy z uczestników będzie chciał zachęcić widzów , żeby głosował akurat na niego. W tym całym zamieszaniu nie zabraknie również nie czystej gry, rywalizacji, którą rozpoczną nie tylko uczestnicy.
Akcja ,śmiech, wątek miłosny, straty oraz nieszczęsny wypadek. To wszystko znajdziecie w tej książce.
Przeczytane:2024-08-12, Ocena: 5, Przeczytałam,
Zdarzyło Wam się czytać książkę i robić głodnym? To właśnie robi z człowiekiem ta książka idealnie opisująca cudowne potrawy, świeżość warzyw i ziół i nie jest to wcale książka kucharska. Pewien utalentowany kucharz amator nieoczekiwanie musi przyjąć w swoim pensjonacie gwiazdy kulinarnego reality show. Okazuje się jednak, że Klemens jest niezwykły, a każdy składnik jego dań dokładnie wyselekcjonowany. Tak więc przez żołądek zdobywa serca gwiazd zajmujących się gotowaniem. Ale nie ma tam nudy gdyż gwiazdy nie pałają do siebie miłymi uczuciami, chcą więc często zrobić sobie na złość, kiedy jedna z nich ginie rozpoczyna się śledztwo. Kto zabił i z jakich powodów tego dowiesz się z tej uroczej i przyjemnej książki.