Ta kolorowa jak pióra książka, poprzez barwny tekst i zachwycające ilustracje, odsłania przed nami sekretne życie ptaków.
W oryginalny sposób przedstawia wiele przyrodniczych ciekawostek. Dzięki niej dzieci dowiedzą się, jak zbudowane są ptaki, jak wyglądają ich pióra oraz gdzie i z czego konstruują swoje gniazda. Przekonają się, czym się żywią i w jaki sposób śpiewają. Będą wiedziały, jak zorganizowana jest ptasia społeczność, i bez trudu odróżnią ptaka kiwi od flaminga czy sowy. Uświadomią sobie, jak bardzo ciekawymi stworzeniami są ptaki, i co możemy zrobić, by łatwiej i bezpieczniej im się żyło...
Oprócz ornitologicznych ciekawostek na kartach książki mali czytelnicy znajdą opowiadania (pochodzące z mitologii, historii, baśni i ludowych przekazów), które sprawią, że sekretne życie ptaków pochłonie ich bez reszty.
Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2023-02-27
Tytuł oryginału: The Secret Life of Birds
Chyży Jerzyk to ptak, który zabiera dzieci do świata ptaków. Opowie on o swoich narodzinach i jak to jest być pisklakiem. O budowie ciała swojej i innych ptaków, która nieco różni się od siebie. O roli piór, gdzie mieszkają i jak budują gniazda poszczególne gatunki ptaków. Dowiemy się również, które ptaki odlatują, a które zostaną z nami zimą. Opowie również o ptakach z księgi rekordów. O najmniejszy, najwyższym, o najszybszym. O tym, który ma najdłuższe pióra i o tym, które składa największe jaja. I tym razem również nie zabraknie opowieści mitologicznych, różnych baśni i legend.
Te trzy książeczki zabrały nas w niesamowity świat przyrody. Sama dowiedziałam się wielu interesujących rzeczy o których nie miałam pojęcia. Jeśli miałabym wybrać jedną z tych książek, która najbardziej mi się podobała, to nie jestem w stanie. Wszystkie są bardzo ładnie wydane, zwierają dużo kolorowych ilustracji i wiedzy. Napisana jest prostym, przystępnym językiem. Takim, że każdego dziecko nie będzie miało problemu ze skupieniem się i zrozumieniem zawartych w niej informacji. Wspaniałym pomysłem jej przeplatanie informacji o przyrodzie z baśniami, mitami i legendami. Książeczki skłaniają do tego, by teraz na wiosnę wyjść z domu i poobserwować trochę przyrodę. Uczą również szacunku do roślin, owadów i zwierząt.
Na końcu każdej książki znajdziemy również porady jak dbać o nasze lasy, jak pomagać pszczołom, a także dowiecie się dlaczego ptaki wymierają.
Na uwagę zasługują również okładki, które przykuwają uwagę. Są wykonane w twardej oprawy, posiadają żłobienia i wypukłości oraz zdobienia. Sprawia to wszystko, że cała seria jest idealną lektura do wspólnego oglądania i czytania. Myślę, że nie jest tylko dzieci, ale również dla nas dorosłych.
Niektóre książki skrywają w sobie takie piękno, że biorąc je do ręki nasze serce bije mocniej i wiemy już, że zostaną one z nami na zawsze.
Tak właśnie było w przypadku serii "Sekretne życie", która nie tylko znajdzie miejsce w naszej biblioteczce, ale zostanie odłożona dla moich wnuków, tak samo jak moja mama zachowała dla Adasia książki z mojego dzieciństwa. Już teraz mam pewność, że to książki ponadczasowe, które z upływem czasu mogą jedynie zyskać.
Książki zrobiły na mnie przeogromne wrażenie już od pierwszego kontaktu. Okładki wyglądają wręcz na ekskluzywne- mamy tutaj tłoczenia, a także błyszczące wypełnienia- istny majstersztyk.
Środek skrywa przepiękne ilustracje- ale co najważniejsze również ogrom wiedzy, przemyconej w bardzo przystępny i ciekawy sposób.
Każda z części odkrywa przed nami sekrety drzew ?, pszczół ? czy ptaków ?, ale byłoby niesprawiedliwie twierdzić, że dowiemy się tylko o tych istotach- w około znajdzie się wiele edukacyjnych wątków, które również mogą nas zauroczyć.
Poznajemy Ryszarda Dębowe Serce, Jerzyka Chyżego i oraz Pszczółkę Brzęczółkę. Każdy z bohaterów będzie odkrywał przed nami sekrety swojego świata- a gwarantuję Wam, że zainteresują one także dorosłych.
Ogromnie spodobał mi się także pomysł przeplatania rozdziałów mitami, baśniami i historiami z różnych zakątków świata.
Dla mnie to seria idealna- przyznam, że chciałabym aby się jeszcze powiększyła ?
Mój dzień 100 podstawowych słówek angielskich to książeczka do nauki języka angielskiego dla najmłodszych. Obrazkowy słowniczek...
Ta słodka jak miód książka, poprzez barwny tekst i zachwycające ilustracje, odsłania przed nami sekretne życie pszczół. W oryginalny sposób przedstawia...
Przeczytane:2023-08-26, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Szukacie ciekawej, wciągającej książki o ptakach? Przedstawiam Wam więc taką, od której się nie oderwiecie. Oto "Sekretne życie ptaków".
Po tym ptasim świecie oprowadza nas Chyży Jerzyk, który opowiada o swoim dzieciństwie i dalszym życiu, przemycając ciekawostki na temat swojego wyglądu, zwyczajów oraz przy okazji opowiadając jak to wygląda u innych ptaków. W jego opowieść wplecione zostały baśnie, np. hinduska o dumnym pawiu, z której dowiemy się skąd wzięły się na jego ogonie kolorowe oczka lub nowozelandzka, tłumacząca dlaczego kiwi jest nielotem.
Jerzyk przedstawia też sposoby przetrwania różnych rodzajów ptaków - wodnych, leśnych czy pustynnych oraz jak po kształcie dzioba rozpoznać czym dany ptak się żywi. Prezentuje przeróżne ptasie domy i pokazuje który ptak jest najmniejszy, który najszybszy, a który ma najdłuższe pióra.
W książce znalazły się także informacje o gatunkach zagrożonych wyginięciem oraz co zrobić by tym nam pobliskim żyło się lepiej.
Książka ma piękną szatę graficzną i przykuwa wzrok już swoją okładką z cudownymi zdobieniami i żłobieniami. A informacje o życiu ptaków podane są w bardzo ciekawy sposób.
Już część o drzewach, którą czytałam jako pierwszą, bardzo mnie zaskoczyła i zachwyciła ale powiem szczerze, że ta przypadła mi do gustu jeszcze bardziej!
W serii znalazła się jeszcze część o pszczołach i tak czuję, że również będzie świetna! Chyba muszę uzupełnić kolekcję! :)