Filmy sprzed kilku dekad pełne są papierosowego dymu. Groucho Marx miał cygaro niemal przyklejone do warg, Humphrey Bogart nieustannie ćmił papierosa, drugiego przypalając okazjonalnie Lauren Bacall. Paliła Janda, Moore i Pacino. Potem jednak okazało się, że palenie powoduje raka płuc, problemy z sercem i impotencję. A przecież setki lat temu wykorzystywano tytoń w celach leczniczych. Moda na niepalenie przeobraziła się w międzynarodową kampanię na rzecz ochrony zdrowia. Tylko dlaczego tak trudno zerwać z tym diabelnym nałogiem?
Rzucanie palenia jest trudnym zadaniem, jednak to nie jest misja niemożliwa. Z naszym podręcznikiem to pozornie przykre doświadczenie może stać się fascynującą przygodą. Zaczniemy od rozpracowania przeciwnika od strony technicznej. Następnie podejdziemy go psychologicznie. Zaatakujemy znienacka znajomością klasycznych i alternatywnych metod walki. Wreszcie pogrążymy go ostatecznie, udowadniając swoją silną wolę i zdolność przejęcia kontroli nad głodem nikotynowym. Bez względu na to, czy to Twoja pierwsza próba, czy kolejna, masz wreszcie szansę, by operacja "papieros" zakończyła się sukcesem.
Poznaj historię nałogu -- żucie tytoniu, wdychanie tabaki, palenie fajki. Sprawdź, czym są nikotynowe terapie zastępcze. Przygotuj się psychicznie i fizycznie do zerwania z nałogiem. Naucz się radzić sobie ze zmianami nastrojów. Odkryj dziesięć najzdrowszych substytutów palenia.
Wydawnictwo: Septem
Data wydania: 2007-10-12