Rysunki artystów polskich z Muzeum Lubomirskich we Lwowie

Muzeum Książąt Lubomirskich, od początku nierozerwalnie związane z Zakładem Narodowym im. Ossolińskich, posiadało w swych przedwojennych zbiorach bogatą kolekcję rysunku polskiego. Znaczna jej część została po 1945 roku we Lwowie i obecnie jest przechowywana w Bibliotece im. Wasyla Stefanyka, jedynie fragment kolekcji przewieziono do wrocławskiej siedziby Ossolineum.

W albumie obszernie prezentowane są rysunki polskie z niepodzielonych jeszcze zbiorów. Znajdują się tu szkice i prace takich artystów, jak Józef Chełmoński, Julian Fałat, Maksymilian Gierymski, Artur Grottger, Juliusz Kossak, Jacek Malczewski, Jan Piotr Norblin, Fryderyk Pautsch, Włodzimierz Skoczylas, Witold Wojtkiewicz, Leon Wyczółkowski i wielu innych.

Dziś uchylamy drzwi Biblioteki im. Wasyla Stefanyka we Lwowie oraz dawnego Muzeum Lubomirskich we Lwowie. Dzięki współpracy strony ukraińskiej i polskiej oraz wsparciu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego powstała dwujęzyczna, wyjątkowa publikacja, w której poza licznymi ilustracjami znalazł się opis początków kolekcji oraz jej powojennych losów.

Informacje dodatkowe o Rysunki artystów polskich z Muzeum Lubomirskich we Lwowie:

Wydawnictwo: Ossolineum
Data wydania: 2021-01-19