Ruby. Tao programowania w 400 przykładach

Zbiór gotowych rozwiązań i porad dla programistów Ruby Omówienie możliwości języka Ruby  Zasady komunikacji z bazami danych Tworzenie interfejsów graficznych dla aplikacji Testowanie kodu źródłowegoRuby, obiektowy język programowania, opracowany na początku lat 90. ubiegłego wieku wJaponii, cieszy się zasłużoną i stale rosnącą popularnością. Dziś Rubyjest poważną konkurencją dla Perla i podstawowym fundamentemtechnologii Ruby on Rails -- doskonałego narzędzia do szybkiegotworzenia aplikacji i witryn internetowych. Prosta składnia, dużemożliwości, zwarta konstrukcja, rozbudowana i niezwykle wygodna obsługawyjątków oraz przetwarzania plików tekstowychsprawiają, że po ten język programowania sięga coraz więcejosób piszących oprogramowanie. Książka "Ruby. Tao programowania w 400 przykładach" to podręcznikdla tych programistów, którzy poszukują metodrozwiązywania konkretnych zadań programistycznych za pomocą Ruby. Naponad 400 przykładach przedstawiono w niej przeróżnezastosowania i możliwości tego języka. Czytając ją, poznasz elementyjęzyka Ruby i zasady programowania obiektowego, techniki przetwarzaniałańcuchów tekstowych z zastosowaniem wyrażeń regularnychoraz sposoby wykonywania nawet najbardziej złożonych operacjimatematycznych. Znajdziesz tu także omówienie metodkomunikacji z bazami danych, budowania graficznychinterfejsów użytkownika, programowania wielowątkowego ipisania skryptów administracyjnych. Dowiesz się też, jakkorzystać z frameworka Ruby on Rails. Programowanie obiektowe w Ruby Przetwarzanie danych tekstowych Obliczenia matematyczne Internacjonalizacja aplikacji Operacje na złożonych strukturach danych   Dynamiczne elementy języka Ruby Tworzenie interfejsów graficznych dla aplikacji Aplikacje wielowątkowe Pobieranie danych z baz Dystrybucja aplikacji Testowanie  Tworzenie aplikacji internetowych w technologii Ruby on RailsPrzyspiesz proces tworzenia witryn i aplikacji z Ruby!

Informacje dodatkowe o Ruby. Tao programowania w 400 przykładach:

Wydawnictwo: Helion