Rozdarty naród. Polska brygada spadochronowa w bitwie pod Arnhem

SPRZEDAŻ OD JUTRA (29.09.2006). Rozdarty naród w pasjonujący, błyskotliwy sposób maluje niesłychanie żywy i sugestywny obraz walki, ukazując ją w wielokrotnym odbiciu poprzez doświadczenia i przeżycia poszczególnych żołnierzy brygady. Dowiadujemy się w najdrobniejszych szczegółach, jak faktycznie Polacy walczyli i z jaką niebywałą determinacją i odwagą wykonywali swoje zadanie. Relacjonując historię wielkiej bitwy powietrznodesantowej, a zarazem jednej z najbardziej spektakularnej przegranych II wojny światowej, autor książki na zawsze koryguje historyczne znaczenie brygady, której należy się szacunek wszystkich narodów

Informacje dodatkowe o Rozdarty naród. Polska brygada spadochronowa w bitwie pod Arnhem:

Data wydania: b.d
Kategoria: Historyczne
ISBN: 83-60532-00-1

Kup książkę Rozdarty naród. Polska brygada spadochronowa w bitwie pod Arnhem

Rozdarty naród. Polska brygada spadochronowa w bitwie pod Arnhem - opinie o książce

Książka mówi dużo więcej niż standardowa sucha notka historyczna o żel zaplanowanej i nieudanej operacji nad dolnym Renem. Mamy tu wstrząsający obraz walk z perspektywy poszczególnych żołnierzy, mieszkańców Driel i Osterbeek, tło politycznych rozgrywek, bohaterstwo i tragiczne położenie 1. Samodzielnej Brygady Spadochronowej, która miała wyzwalać Polskę, a wykrwawiała się na obcej ziemi. Szczegółowy opis walk - dzień po dniu, podwórko za podwórkiem, w najdrobniejszych szczegółach ryje w wyobraźni okrucieństwo wojny.