Kompendium wiedzy dla wegetarian i wegan oraz wszystkich, którzy kochają eksperymentowanie w kuchni.
Roślinny nabiał w całości poświęcony jest zamiennikom produktów mlecznych pochodzenia zwierzęcego. Znajdziesz tu przepisy na m.in. fetę z migdałów lub orzechów nerkowca, czekoladowy serek jaglany, śmietanę z białego ryżu, serek ze słonecznika, kefir sojowy, jogurt z kaszy jaglanej, ser z ziemniaka, majonez łubinowy, mleko z siemienia lnianego oraz sery do krojenia w plasterki na kanapki.
To książka kulinarna nie tylko dla osób na diecie wegańskiej, ale również dla tych, którzy unikają produktów mlecznych ze względu na alergię, chorobę hashimoto czy nadwrażliwość na białko mleczne lub laktozę.
W książce znajdziesz:
- ponad 130 przepisów na mleka roślinne, śmietany, masła, jogurty, kefiry, twarożki, majonezy i sery
- wspaniałą bazę podstawowych przepisów do inspiracji w codziennym gotowaniu
- sposoby na estetyczne podanie dań
- wskazówki jak elastycznie podchodzić do gotowania
- informacje dotyczące zdrowotnych właściwości produktów
Wiem doskonale, że coraz więcej osób ma problemy z alergią lub nadwrażliwością na laktozę i kazeinę. Wiele osób dowiaduje się o alergiach codziennie i chcą lub muszą zmienić sposób odżywiania, bez rezygnowania ze znanych i lubianych smaków. Przygotowałam tę książkę również dla matek dzieci na dietach bezglutenowych, alergicznych oraz dla kobiet zmagających się z hashimoto i innymi chorobami autoimmunologicznymi, dla których zmiana sposobu odżywiania jest koniecznym elementem poprawy zdrowia.
Olga Smile
Blogerka kulinarna, dietetyk, fotograf, intendent, coach dietetyczny. Plastyczka i rysowniczka z zamiłowania. Uwielbia tworzyć w kuchni i na papierze. Myśli smakami, które wiążą się z emocjami, wspomnieniami, zapachami, obrazami zapisanymi w głowie. Energetyczna i emocjonalna, żyje chwilą. Najbardziej cieszy ją życie domowe i rodzinne. Zaraża radością gotowania i tworzenia lepszego, smaczniejszego życia! Prowadzi bardzo popularnego bloga kulinarnego.
Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2020-05-27
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 280
Przeczytane:2021-01-09, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2021, 26 książek 2021, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2021, Książki XXI wieku, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2021 roku, 12 książek 2021,
Z twórczością autorki książki Pani Olgi Smile miałam okazję zaznajomić się nieco wcześniej w wydanej książce pt. '' Roślinna kuchnia rodzinna'' napisaną wspólnie wraz z jej córką Weroniką, gdyż wiem, że potrafi ona we właściwy sposób zachęcić do gotowania oraz posiada pozytywne podejście do życia, do Czytelnika.
Podziwiam w autorce książki to, że ma ona wciąż to nowe i niezwykłe możliwości do tworzenia nowych przepisów, które wykonuje się prosto.
Książkę pt. '' Roślinny nabiał'' uważam za bardzo dobrze opracowaną pod każdym względem, gdyż jej autorka Pani Olga Smile potrafi, zaskoczyć nowym kunsztem kulinarnych smaków szczególnie dla tych Czytelników, którzy lubią eksperymentować w kuchni, a szczególnie podczas przygotowania dań wegetariańskich i dla wegan.
Warto w trakcie czytania tej kulinarnej książki zapoznać się ze wstępem, z podrozdziałem o nazwie Smile food, jakich używa w swojej kuchni sprzętów do przyrządzania skonstruowanych przez nią autorskich przepisów, 10 zasad gotowania według jej przepisów, konieczne dodatki spożywcze.
Pani Olga wyjaśnia w prosty sposób, jak można gotować smacznie, zdrowo, z pomysłem, dzieląc się przy tym jej kulinarnym doświadczeniem, w którym odsłania osobiste kulinarne sekrety, które posłużą doskonale tym osobom, które mają problemy zdrowotne, a trudno jest dla nich dobrać odpowiedni posiłek.
Zwróciłam w tej oto książce na następujące przepisy:
mleko kokosowe z suszonych wiórków kokosowych, mleko z orzechów i pestek, mleko z nerkowców, mleko migdałowe, mleko arachidowe ekspresowe, mleko sojowe, jogurt z nerkowców, majonez wegański, wegański sos tatarski, majonez z ziemniaka, masło wegańskie, proste masło kokosowe, ser z ziemniaka, serek z pestek słonecznika na kanapki, ser z dodatkiem marchwi, ser ze suszonymi pomidorami, posypka z pestek słonecznika.
Zaproponowane przepisy przez Panią Olgę Smile sprawią wiele radości podczas ich przygotowania.
Autorski projekt Seria Smile Food moim zdaniem odsłania wiele odcieni świata kulinarnego, który poznajemy właściwie cały czas na nowo.
Elementem dodatkowym w tej oto kulinarnej książce są piękne wykonane autorskie zdjęcia potraw przez autorkę, trafnie dobrana czcionka w tekście oraz okładka książki nawiązująca do jej tytułu.
Wydawnictwu Zwierciadło dziękuje za podarowanie mi do zrecenzowania książki autorstwa Pani Olgi Smile pt. '' Roślinny nabiał''.
Warto jest mieć tę książkę.