Repetytorium z EKG. Cz. 2. Sposoby na krzywą

Z przyjemnością podjąłem się obowiązku recenzenta, a jednocześnie konsultanta wymienionej monografii, której jak najszybsze wydanie uważam za wybitnie uzasadnione. Jak sami Autorzy piszą we wstępie: "W Polsce w ostatnich latach wszczepia się około 10 000 stymulatorów serca i około 1000 kardiowerterów-defibrylatorów (ICD) rocznie. Liczba chorych leczonych stałą stymulacją serca zbliża się do 100 000. Domniemanie nieprawidłowego funkcjonowania stymulatora jest formułowane stosunkowo często i odwrotnie proporcjonalnie do własnego doświadczenia osoby oceniającej EKG....".Jak wynika ze wstępu, książka jest adresowana do nieprofesjonalistów, a więc kardiologów niezajmujących się na co dzień pacjentami ze stymulatorem, lekarzy rozpoczynających szkolenie w dziedzinie kardiologii i internistów, a przede wszystkim do lekarzy rodzinnych. Głównym jej przesłaniem jest przybliżenie typowych obrazów EKG pacjentów ze stymulatorem serca(zarówno z prawidłową funkcją układu stymulującego, jak i z najczęstszymi dysfunkcjami oraz zaburzeniami rytmu serca).Wydaje się, że książka ma jeszcze jedną ogromną zaletę zmuszenie(i co ważniejsze przyzwyczajenie) Czytelnika do całościowej interpretacji EKG.Stosowanie przez wiele dziesiątków lat prostej (niefizjologicznej) stymulacji komorowej przyzwyczaiło lekarzy do powierzchownej oceny EKG ze stymulacją i wybitnie lakonicznych opisów typu rytm ze sztucznego stymulatora serca skuteczny. Konstrukcja książeczki konsekwentnie wymusza i przyzwyczaja do interpretacji i później do opisywania EKG pacjenta ze stymulatorem według jasno określonego schematu, niepozwalającego na przeoczenie i pominięcie czasami bardzo istotnych informacji".dr hab. med. Andrzej Kutarskiprof. nadzw. Kliniki Kardiologii Akademii Medycznej w Lublinie

Informacje dodatkowe o Repetytorium z EKG. Cz. 2. Sposoby na krzywą:

Wydawnictwo: Via Medica