Raptularz

Najnowszy tom wierszy Urszuli Kozioł "Zmierzch" zawiera utwory, które są kontynuacją poetyckich poszukiwań wybitnej poetki. Ton lamentu i skargi, tak bardzo obecny w poprzednich tomach, tutaj przechodzi w refleksyjny, dojrzały humanizm, podziw i szacunek dla wszystkiego co kruche, wymagające uwagi i opieki. Ludzi, zwierząt, roślin. "Z biegiem lat smutek ogromnieje we mnie" pisze poetka i faktycznie ta poezja dryfuje w stronę niebytu, elegijnie żegna urodę świata i samą siebie, a podmiot liryczny mówi: "Jestem daleko od siebie/ ja nie jest już mną". Jednak pulsuje w tym tomie także wiara w możliwość przytrzymania się rzeczy kruchych, aby przeżyć jeszcze jeden cud: "dzień, który wstaje".

Informacje dodatkowe o Raptularz:

Tytuł oryginału: Raptularz

Tagi: #poezja#nagrodanike#urszulakozioł#raptularz

Kup książkę Raptularz

Raptularz - opinie o książce

Tomik poetycki Urszuli Kozioł „Raptularz”,  za który otrzymała w tym roku Nagrodę Literacką Nike,  to przejmujące dzieło pełne zadumy nad życiem, śmiercią i przemijaniem. W swojej formie przypomina notatnik czy szkicownik będący zbiorem luźno splecionych myśli i emocji, które autorka, w wieku dziewięćdziesięciu kilku lat, postanowiła zebrać, by nadać im ostateczny kształt. “Raptularz” odebrałam jako poezję pożegnania, pełną świadomości nieuchronności końca, jednocześnie głęboko zakorzenioną w tęsknocie za tym, co przemija.

Centralnym motywem zbioru jest refleksja nad starością, odchodzeniem i utratą. W wierszach poetki czuć zmęczenie życiem, ale i pewien rodzaj ulgi, wynikający z pogodzenia się z nieuchronnym. Teksty, takie jak „Z niczym tu przyszłam” czy „Odprowadź mnie”, przepełnione są poczuciem pustki, ale też melancholią i delikatną akceptacją, które ukazują autorkę jako osobę godzącą się z cyklem życia. Słowa poetki przypominają o naszej skończoności, a przy tym stawiają fundamentalne pytania o sens istnienia.

Nie brakuje tu także wspomnień, które wracają z gorzką świadomością ich utraconego piękna Urszula Kozioł w niezwykle szczery sposób pisze o śmierci ukochanego i pustce, która po nim pozostała – stracie, która na zawsze zmieniła jej świat. W wierszu „Złudzenia optyczne” poetka stwierdza, że jej pragnienie miłości umarło wraz z jego odejściem. To wyjątkowo osobiste wyznanie nadaje zbiorowi intymnego charakteru.

Na szczególną uwagę zasługuje wiersz „Tempus fugit”, który mnie osobiście poruszył najbardziej. W prostych, a zarazem niezwykle wymownych słowach, poetka przypomina, jak cenny jest czas – ten, który mamy, zanim przeminie. W tym krótkim tekście kryje się cała esencja ludzkiego lęku przed przemijaniem i jednocześnie zachęta, by wykorzystać każdą chwilę. Wiersz ten pozostawia czytelnika z głębokim poczuciem ulotności życia i potrzebą doceniania każdej chwili.

„Raptularz” to nie tylko poezja o śmierci, ale także o miłości – tej, która była, i tej, która pozostaje we wspomnieniach. Choć niektóre wiersze mogą wydawać się zbyt dosłowne, a momentami emocjonalnie surowe, to ich szczerość i autentyczność sprawiają, że trudno przejść obok nich obojętnie. Czytanie tego zbioru było dla mnie nie tylko refleksją nad twórczością Urszuli Kozioł, ale również nad własnym życiem i tym, co naprawdę w nim ważne.

To tomik, który wzrusza, zmusza do myślenia i przypomina, że choć nasze dni są policzone, to każda chwila ma wartość. „Raptularz” nie jest tylko pożegnaniem poetki, ale także przestrogą i lekcją dla nas wszystkich – byśmy zdążyli na czas docenić to, co mamy.

Supliki
Urszula Kozioł0
Okładka ksiązki - Supliki

Urszula Kozioł, ur. 1931, poetka, autorka powieści i dramatów, redaktor „Odry”, opublikowała kilkanaście książek (również dla dzieci), ostatnio...

Postoje pamięci
Urszula Kozioł0
Okładka ksiązki - Postoje pamięci

W znacznym stopniu autobiograficzna historia dziewczynki z prowincjonalnego, polskiego miasteczka, opowiadająca o przedwojennym dzieciństwie i polskich...

Kyle
T.M. Piro