Podjęta przez Małgorzatę Dajnowicz próba wprowadzenia do obiegu informacji naukowej wybranych dokumentów przygotowanych w 1906 roku dla potrzeb gabinetu premiera S. Witego i przechowywanych w Gabinecie Rękopisów Rosyjskiej Biblioteki Narodowej w Petersburgu zasługuje na uznanie. Dokumenty dobrane zostały w sposób zasadny pod względem merytorycznym i chronologicznym. Treść prezentowanych raportów obejmuje szeroki zakres problematyki politycznej związanej z uwarunkowaniami i przebiegiem wyborów do I Dumy Państwowej na ziemiach dawnej Rzeczpospolitej, zagarniętych przez Rosję, i może być przydatna dla badań historycznych jak i politologicznych. Sporządzone raporty pozwalają na przybliżenie polityki rosyjskiej wobec narodu polskiego w dobie rewolucji1905-1907 roku, zawierają wiele elementów oceny nastrojów społecznych, stosunków narodowościowych, treści walki politycznej.

Informacje dodatkowe o Raporty polityczne Sergiusza Wittego. Wybory do I Dumy Państwowej w Królestwie Polskim i części Kraju Zachodniego:

Data wydania: 2014-01-21
Kategoria: Historyczne

Kup książkę Raporty polityczne Sergiusza Wittego. Wybory do I Dumy Państwowej w Królestwie Polskim i części Kraju Zachodniego