Rachunkowość przedsiębiorstwa w szczególnych sytuacjach

Różnorodne sytuacje, z którymi firmy mają do czynienia, powodują określone skutki w ich sprawozdaniach finansowych.

W książce Autorzy przedstawili zagadnienia, które ilustrują bilansowe i podatkowe konsekwencje sytuacji rynkowych firm:

zmiany i ich skutki w cyklu życia przedsiębiorstw; ryzyko związane z prowadzeniem działalności gospodarczej i sposoby zarządzania nim; instrumenty oceny sytuacji finansowej przedsiębiorstw i wykorzystywany system wskaźników; pojęcie i klasyfikacje fuzji oraz przejęć firm, a także motywy wpływające na podjęcie decyzji o połączeniu firm; regulacje prawne dotyczące fuzji i przejęć; metody rozliczania procesu połączeń i wycena składników majątku łączących się spółek; procesy restrukturyzacji i upadłości firm oraz aspekty prawne i księgowe tych procesów; rachunkowość spółek handlowych w likwidacji.

Ponadto podręcznik wzbogacono przykładami oraz zadaniami do rozwiązania. Książka jest adresowana do studentów uczelni ekonomicznych, słuchaczy studiów podyplomowych oraz może być wykorzystywana przez pracowników działów finansowo-księgowych firm.

Informacje dodatkowe o Rachunkowość przedsiębiorstwa w szczególnych sytuacjach:

Wydawnictwo: PWE
Data wydania: 2018-02-26
Kategoria: Ekonomia
ISBN: 9788320820485

Kup książkę Rachunkowość przedsiębiorstwa w szczególnych sytuacjach

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;