W książce znajdziemy mnóstwo smakowitych, sprawdzonych przepisów - na niemal każdą okazję, łatwiejsze i trudniejsze, dla zupełnych debiutantów i osób, które niejedno w swoim życiu upiekły czy ugotowały, ale czasami po prostu brakuje im inspiracji.
120 pomysłowych przepisów na rewelacyjne zupy, przekąski, sałatki, dania główne i desery. Świetne do przyrządzenia letnią porą, z wykorzystaniem sezonowych owoców i warzyw. Sprawdzone przez magazyn ,,Moje Gotowanie". Łatwe, lekkie i pyszne, proste w przygotowaniu. Dania kuchni polskiej i światowej. Na duży rodzinny, wykwintny obiad i szybką przekąskę. Zdrowe sałatki i kolorowe desery.
Zaczynamy od zup - kremy, musy, chłodniki, warzywne i owocowe, bardziej tradycyjne (jak barszczyk ze szczawiem czy botwinka po polsku) i odważniejsze (jak zielone gazpacho czy cytrynowa z kurczakiem i kuskusem). Potem zachęcamy do przyrządzenia przekąsek - tartaletek, roladek, placuszków, prostych i szybkich (jak smażone figi z cebulą) i bardziej pracochłonnych (jak sformattino z bakłażana). W następnej kolejności prezentujemy sałatki - m.in. z wędzonym pstrągiem, z młodą marchewką i brzoskwiniami, a nawet z kurczakiem i truskawkami. Dalej pojawiają się dania główne - mięsa, ryby, tarty, makarony, pieczone, smażone, zapiekane, grillowane i gotowane, od kurczaka na kilka sposobów i steku ze szparagami, przez tadżin, spaghetti z pomidorami i risotto z owocami morza po racuchy z kaszy jaglanej i placki z kuskusu. I wreszcie na końcu przedstawiamy obłędne desery - sorbety, torty, rolady, zawijane babeczki, rożki z kruchego ciasta i domowe jagodzianki, orzeźwiające smoothies i likiery.
Wydawnictwo: inne
Data wydania: 2016-06-02
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 256
Madryt nie może pochwalić się tak wspaniałą tradycją, jak największe europejskie stolice ani też bogactwem zabytków. Cóż więc jest w tym mieście takiego...
Świat nauki to solidna wiedza podana łatwo i ciekawie. Nauka bada to, co nas otacza: od gwiazd oddalonych o lata świetlne do najmniejszego składnika- atomu...
Przeczytane:2016-07-15, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2016, Mam, Przeczytane,
"Pyszne klimaty" to książka kucharska z przepisami na zupy, przekąski, sałatki, dania główne i desery, które zostały sprawdzone przez magazyn "Moje gotowanie".
Dania lekkie, wspaniałe, kolorowe, wytworne. Potrawy na co dzień lub na specjalne okazje. Posiłki łatwe lub trudne do przygotowania, szybkie lub pracochłonne. Bez względu na to, co gotujemy, powinno sprawiać nam to przyjemność. A efekty powinny zachwycać nie tylko nasze kubki smakowe, lecz także innych domowników oraz gości. Pomóc może w tym książka kucharka ze sprawdzonymi przepisami, które wprowadzą nas w pyszne klimaty.
"Pyszne klimaty" to książka kucharska ze 120 przepisami na zupy, przekąski, sałatki, dania główne i desery, które zostały sprawdzone przez magazyn "Moje gotowanie". Publikacja została podzielona na 5 części - "Zacznij od zupy" (tradycyjne, musy, miksy), "Przekąski" (tarty, steki, roladki), "Sałatki dobre na wszystko" (tradycyjne, orientalne, z owocami), "Obiad na stole!" (mięsa, tarty, clafoutis), "Owocowy zawrót głowy" (torty, pianki, lody, serniki).
Jak możemy przeczytać we wstępie książka powstała, ponieważ: każdy, kto gotuje w domu - nieważne, jakimi umiejętnościami dysponuje - zwykle boryka się - po pierwsze - z brakiem czasu, po drugie - z brakiem pomysłów. Ale po to jesteśmy my - żeby zainspirować przepisami, które zostały sprawdzone, na pewno zatem się udadzą, a ponadto bez większego ryzyka mogą podlegać modyfikacjom.
Można przyrządzić pyszne i pożywne zupy, rozgrzewające w chłodne dni lub orzeźwiające w upały - wśród nich są zupy kremy, musy, chłodniki, zupy warzywne i owocowe. Można podać oryginalne przekąski, wytrawne lub z nutą słodyczy - wśród nich są tartaletki, roladki czy placuszki. Można skomponować różnorodne sałatki, dobre na śniadanie, wykwintny podwieczorek lub lekką kolację - ich bazą są warzywa i owoce, które doskonale komponują się z kurczakiem, serem, rybą lub grzybami. Można wypróbować wyszukane dania główne - w tym: mięsa, tarty, makarony, dania mączne, dania smażone, zapiekane, grillowane i gotowane. A na zakończenie przygotować obłędne desery, w których prym wiodą owoce - w tym: sorbety, torty, rolady, babeczki, smoothies i lakiery. To przepisy idealne na letnią porę, w której królują sezonowe owoce i warzywa.
Książka ta może stać się źródłem wielu inspiracji kulinarnych. Dzięki niej można odkryć nowe smaki - m.in. marokańskiego tandżinu, tajskiego massaman curry, francuskiego clafoutis, kurczaka po senegejsku czy kurczaka po kanadyjsku. Można również poznać receptury z zaskakującymi połączeniami składników - m.in. chłodnik brzoskwiniowy z papryką i kozim serem, sałatka z kurczakiem i truskawkami, sałatka z młodej marchewki, brzoskwiń i bundza oraz oryginalne pomysły - m.in. cytrynowa zupa z kurczakiem i kuskusem, racuchy z kaszy jaglanej, pomidorowe lody z bazylią.
Niektóre przepisy są proste i szybkie, m.in. ziołowa jajecznica, sałatka z gorgonzolą, orzechami i awokado, kurczak meksykański smażony z papryką, inne - bardziej pracochłonne, m.in. wołowina zapiekana pod ciastem francuskim, bouillabaisse (francuska zupa rybna), tort bezowy. W książce znalazły się zarówno przepisy dla debiutantów, jak i dla prawdziwych mistrzów kuchni. Jeśli chodzi o mnie, to na pewno wypróbuję kilka przepisów, m.in. na marchwiankę, puchate placuszki waniliowe, spaghetti z pomidorami i cytrynowym kurczakiem.
Walorem książki są smakowite zdjęcia dań i wypieków, które zachęcają do gotowania i pieczenia. Polecam tę książkę miłośnikom książek kucharskich oraz osób szukających inspiracji kulinarnych.