"Nie potrafił powiedzieć, jak długo walczył z nimi w ciemnościach, lecz w końcu łopot skrzydeł wokół niego osłabł, a potem całkiem ucichł..."
Daphne du Maurier, ,,Ptaki"
Sześć wybitnych opowiadań brytyjskiej mistrzyni grozy i suspensu, jednej z najważniejszych pisarek w historii literatury.
Opowiadanie tytułowe, ,,Ptaki", zostało zekranizowane przez Alfreda Hitchcocka. Film do dziś uznawany jest za jeden z najlepszych i najważniejszych thrillerów w historii kina.
Pięć innych mrożących krew w żyłach historii z tego zbioru oddaje poczucie wyobcowania ludzkiej jednostki i kpi z przekonania o dominacji człowieka nad światem przyrody. Górski raj Monte Verita obiecuje nieśmiertelność, ale za straszliwą cenę; zaniedbywana żona po śmierci nawiedza męża pod postacią jabłoni; piękna markiza, nieświadoma dramatycznych konsekwencji, wdaje się w romans z fotografem; randka z bileterką prowadzi z kina prosto na cmentarz; pewna dziwna rodzina skrywa przerażającą tajemnicę.
W tych krótkich formach prozatorskich trudno o sceny przemocy czy akty okrucieństwa - to sugestywny nastrój i duszna atmosfera budują tu klimat niepokoju i grozy. ,,Ptaki" dowodzą niezbicie, że autorka jest prawdziwą wirtuozką wyobraźni.
Jeden z największych i najbardziej oryginalnych talentów literackich ubiegłego wieku. ,,Daily Telegraph"
Wielki popis talentu Daphne du Maurier! W opowiadaniu ,,Ptaki" celnie opisała krajobrazy i uczucia bohaterów, stworzyła niezwykły nastrój i porywającą historię. Pisała ekscytujące fabuły i mistrzowsko budowała napięcie, była pisarką o nieustraszonej oryginalności. ,,Guardian"
Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2023-02-08
Tytuł oryginału: The Birds and Other Stories
Język oryginału: Angielski
Autorka słynnej Rebeki znów udowodniła swój literacki kunszt. Ptaki to dzieło, którego historie zarazem złowieszcze stały się dla mnie oryginalnym dziełem.
Autorka z początków z swojej kariery w XX wieku, nie została poważnie potraktowana przez krytyków, lecz z biegiem czasu jej bestsellerowe powieści zyskały trwałą reputację. Wiele z jej powieści zainspirowało reżyserów do nakręcenia filmu, chociażby tytułowe opowiadanie ,,Ptaki" jest najgłośniejszym filmem Hitchcocka.
Najsłynniejszą powieścią jest Rebeka, która należy do kanonu światowej literatury.
Każde z opowiadań mrozi krew w żyłach i opowiada o ludzkich tragediach, o tym jak jako jednostka pragniemy dominacji nad światem przyrody.
Tytułowe opowiadanie według mnie jest najmroczniejsze.
? W opowiadaniu jest grudzień i nadchodzi zima. Dla ptaków to czas kiedy trwa walka o przetrwanie. Nat jest zdecydowanie zaniepokojony co udziela się jego rodzinie. W ciągu jednego dnia nadeszła klęska, tysiące ptaków w desperackim poszukiwaniu pożywienia niszczy drzwi i okna okolicznych budynków. Nic nie jest w stanie ich zatrzymać , a rodzinie kończą się zapasy.
?Monte Verita to następne i najdłuższe opowiadanie . Opowiada o dwóch alpinistach , gdzie jeden z nich poznaje Anne i żeni się z nią. Anna nakłania męża na wyprawę na Monte Verita. Z wyprawy wraca tylko Victor. Okazuje się ze na środku góry znajduje się klasztor do którego Anna zdecydowała się przyłączyć i jednocześnie opuścić męża . Victor kontaktuje się z przyjacielem i próbuje rozwikłać wybór i odejście żony. W okolicznej wiosce poznają legendy, jakoby klasztor wzywał młode kobiety do przystąpienia i zostania w nim na zawsze.
?Jabłonka , historia mężczyzny, który stracił żonę . Mimo straty, wydawało by się ze w końcu jego życie się zaczyna. W sądzie mężczyzna znajduje starą powykręcaną jabłonke, która przypomina mu żonę. Gdy planuje ją ściąć ta jakby to słyszała, daje mu owoce.
?CDN w komentarzu.
?Historia prowincjonalnego fotografa to historia, która daje wiele do myślenia. Jest to idealny przykład wykorzystywania seksualnego. Kobieta z wyższej klasy wraz z dziećmi wybiera się na wczasy. Żeby umilić sobie czas postanawia zrobić profesjonalne zdjęcia sobie i dzieciom. Chodź w myślach drwi z kulawego mężczyzny to uwodzi go i wdaje się w romans. Który kończy się w tragiczny sposób.
?Pocałuj mnie jeszcze raz. Historia o pragnieniu miłości, która skrywa wiele mrocznych tajemnic.
?Bohater siedzi w krzakach i obserwuje starego. Jest świadkiem strasznej tragedii , przy której serce pęka.
Każde z opowiadań ma swoje przesłanie , zdecydowanie polecam!
Towarzysząc grupie turystów zwiedzających Rzym, Armino Fabio spotyka starą kobietę, która następnie zostaje zamordowana w tajemniczych okolicznościach...
Najsłynniejsza powieść angielskiej mistrzyni romansu psychologicznego doczekała się licznych adaptacji filmowych, teatralnych i telewizyjnych. Ukazała...
Przeczytane:2014-01-15, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2014,