Pszczoły

Wszystko o pszczołach w wielkoformatowym albumie.

Daj się zaprosić do magicznego królestwa pszczół. Przyjrzyj się z bliska, jak są zbudowane, zajrzyj do ich domu, poznaj ich zwyczaje. Zobacz, jak tańczą, i dowiedz się, kiedy i po co to robią. Sprawdź, skąd wiadomo, że pojawiły się na świecie wcześniej niż dinozaury, i dlaczego znalazły się na płaszczu Napoleona. Popracuj z pszczelarzem, przejedź się ciężarówką wiozącą ule do sadu migdałowego, posmakuj różnych rodzajów miodu. Tylko uważaj: nie daj się użądlić!

Na książkę składa się ponad 30 rozkładówek w dużym formacie, z których każda to misternie skomponowana plansza. Kolorowe ilustracje są pełne szczegółów, a krótki przystępny tekst nie tylko objaśnia to, co się na nich znajduje, ale też zawiera wiele dodatkowych informacji i ciekawostek.

Piotr Socha (ur. 1966) – grafik, projektant, ilustrator. Absolwent Wydziału Grafiki Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie. Jeden z najpopularniejszych polskich ilustratorów prasowych, znany z rysunków pełnych poczucia humoru. Współpracuje z wieloma znaczącymi pismami, dziennikami i telewizją. Zajmuje się także projektowaniem książek, gier planszowych, audiobooków i logotypów.

Wojciech Grajkowski (ur. 1980) – doktor biologii. Kiedyś badacz w Instytucie Biologii Doświadczalnej im. Nenckiego PAN, dziś zajmuje się głównie badaniami edukacyjnymi, a do laboratorium wchodzi tylko po to, żeby prowadzić warsztaty dla dzieci. Współautor serii podręczników do przyrody.

Informacje dodatkowe o Pszczoły:

Avatar użytkownika - Czytadlo
Czytadlo
Przeczytane:2023-08-26, Ocena: 6, Przeczytałem,

Podróż przez Królestwo Pszczół

Napisana przez Piotra Sochę książka "Pszczoły" to niezwykły przewodnik po fascynującym świecie tych małych pracowitych owadów. Album w wielkim formacie zachwyca zarówno kolorowymi ilustracjami, jak i bogatym, przystępnym tekstem, który umożliwia czytelnikom zgłębienie wiedzy na temat pszczół w sposób zarówno edukacyjny, jak i wciągający. Autor zachęca nas do odkrycia wszystkich tajemnic i uroków pszczół, prezentując szeroki zakres wiedzy na temat ich życia, zwyczajów i znaczenia dla przyrody i ludzkości.

Książka przenosi czytelników w magiczne królestwo pszczół, oferując im wyjątkową okazję do zrozumienia, jak te istoty są zbudowane, jak funkcjonują w swoim środowisku oraz jakie mają zwyczaje. Autor nie tylko przedstawia anatomiczne i biologiczne aspekty pszczół, ale także sięga do ich historii, ukazując, że były obecne na Ziemi od czasów dinozaurów, a nawet znalazły się na płaszczu Napoleona. Książka składa się z ponad 30 rozkładówek, z których każda to prawdziwe dzieło sztuki. Kolorowe ilustracje są nie tylko piękne, ale także pełne szczegółów, co pozwala czytelnikowi z każdą stroną zagłębić się w świat pszczół. Na każdej planszy znajduje się krótki, przystępny tekst, który dostarcza nie tylko podstawowych informacji na temat tego, co widzimy, ale również wciągających faktów i ciekawostek.
Piotr Socha przekazuje nam szerokie spektrum wiedzy o pszczółkach. Rozpoczyna od ich budowy, ukazując różnice między poszczególnymi częściami ciała i ich funkcjami.
Autor również zaprasza nas do wnętrza ulu, gdzie możemy przyjrzeć się życiu społecznemu pszczół, ich hierarchii, roli królowej i robotnic oraz procesowi tworzenia miodu i wosku. Jednym z atrakcyjnych aspektów książki jest to, że czytelnicy nie tylko zdobywają wiedzę teoretyczną, ale także praktyczną. Autor zaprasza ich do zapoznania się z pracą pszczelarza, z bliska oglądania pszczelich uli oraz doświadczania wrażeń, jakie towarzyszą podróży ciężarówką wiozącą ule do sadu migdałowego. Wspomniane również są różne rodzaje miodu, co ma zachęcać czytelników do odkrywania bogactwa smaków i aromatów. Podczas czytania tej książki czytelnik może również dowiedzieć się o aspekcie, który nie jest zawsze pozytywny - użądleniach. Autor ostrzega przed tą możliwością i podpowiada, jak unikać takich sytuacji. Książka "Pszczoły" nie ogranicza się jedynie do biologii pszczół.
Autor przedstawia historię relacji ludzi z tymi owadami, od starożytności po współczesność. Czytelnik dowie się, że pszczoły były obecne już w czasach dinozaurów i że znalazły swoje miejsce nawet w ważnych wydarzeniach historycznych, takich jak płaszcz Napoleona zdobiony ich motywem. Piotr Socha zabiera nas również w podróż do świata pszczelarstwa, prezentując pracę pszczelarza, troski i wyzwania związane z hodowlą pszczół. Czytelnik może dowiedzieć się, jak powstaje miód i jakie są różnice między poszczególnymi odmianami miodu.

"Pszczoły" autorstwa Piotra Sochy to wyjątkowe dzieło, które pozwala nam zanurzyć się
w świat pszczół w sposób zarówno edukacyjny, jak i artystyczny. Dla osób zainteresowanych przyrodą, biologią i fascynującymi historiami ta książka z pewnością będzie niezwykłym źródłem informacji i inspiracji.

Avatar użytkownika - Agaczyta
Agaczyta