Psychoterapia. Lekarstwo bez skutków ubocznych

Przed psychologią jest do odkrycia jeszcze ogrom tajemnic.

Wizyta w poradni zdrowia psychicznego przestała być w naszym kraju powodem do wstydu. Kiedy jednak decydujemy się na skorzystanie z fachowej pomocy, często zupełnie nie wiemy, jak powinien wyglądać ten pierwszy krok. Do jakiego specjalisty udać się najpierw? Czy psychoterapia jest zawsze konieczna? A może wystarczą środki uspokajające od lekarza pierwszego kontaktu? Ta książka w sposób jasny i przystępny podpowiada, od czego zacząć i jak wybrać odpowiedniego terapeutę. Ponadto dostarcza cennej wiedzy o możliwościach, ograniczeniach i perspektywach współczesnej psychologii, ocenianych z punktu widzenia praktykującego doktora psychoterapeuty, który podawane informacje ilustruje przykładami z własnego gabinetu.

Informacje dodatkowe o Psychoterapia. Lekarstwo bez skutków ubocznych:

Psychoterapia. Lekarstwo bez skutków ubocznych - opinie o książce

Avatar użytkownika - migrenowaglowa
migrenowaglowa
Przeczytane:2022-06-06, Ocena: 6, Przeczytałem,

Na sam początek powiem Wam, że książka jest genialna. Tak, dobrze czytacie. Krótka, ale konkretna. W 90% nasze społeczeństwo demonizuje i krytykuje psychoterapię, robiąc ze specjalistów chodzące demony.
A jak wygląda rzeczywistość w trakcie sesji? Otóż w tej pozycji sami przekonacie się, jak wygląda pracy psychoterapeuty, co dzieje się w gabinecie, gdy pacjent przychodzi z różnymi problemami. Okazuje się, że trudności, które ma wielu ludzi mają powiązanie z pojedynczymi zdarzeniami z dzieciństwa lub jakiegokolwiek innego okresu. Rozmowy z pacjentami bywają trudne, bolesne, ale bardzo skuteczne. Kilka sesji u psychoterapeuty potrafi znaleźć przyczynę stanu pacjenta i tak go poprowadzić, aby mu pomóc w walce z demonami. Opisane jest kilka przypadków z różnymi problemami, w tym ból, przemoc i molestowanie, a także metody pracy z pacjentami. W tym opisana jest metodą hipnozy, która zaskoczyła mnie po całości tym, w jaki sposób oddziałuje na pacjentów. Nie zawsze trzeba włączyć farmakoterapię, by proces leczenia został zakończony sukcesem.

Pozycja obowiązkowa dla osób, które interesują się tematem związanym z psychologią. Dla mnie bardzo ciekawa, dobra, dająca szersze spojrzenie na psychoterapię i metody pracy z pacjentami. Bardzo dobra lektura, zachęcam do czytania!

Avatar użytkownika - Czytomanka
Czytomanka
Przeczytane:2022-03-27,

Krótkie kompendium wiedzy pomagające pokonać pierwsze kroki, obalić mity i zmienić nastawienie do psychoterapii! Idealne dla osób, które nigdy nie uczęszczały na terapie i boją się zrobić ten pierwszy krok...

IG: Czytomanka

👉 Autor przedstawia przykłady pacjentów z własnego doświadczenia i pomaga przybliżyć tematykę psychoterapii i ich metod leczenia. Na początku jest przedstawiona teoria, a później przekłada ją na praktykę i konkretne przypadki ze swojego doświadczenia.

👉Świetna pozycja dla psychologów, ale też osób, które chcą wziąć udział w psychoterapii, jednak bały się zrobić ten pierwszy krok. Sporo osób nie wie co powiedzieć, co mówić, jak się zachować, a tu konkretne przypadki pokazują jakie zrobiły postępy i jak to wygląda w praktyce. Szczerze polecam!

❗Ocena: 9/10

Baśka. Łobuzerka