Wiele trudności dzieci można pokonać, wprowadzając odpowiednie ćwiczenia ruchowe. Psychomotoryka łączy przeżycia emocjonalno-psychiczne ze zdolnościami motorycznymi, percepcją i doświadczeniami, dlatego wykazuje szczególną skuteczność w pracy nad:

- problemami z koordynacją ruchową,

- zaburzeniami procesów uczenia się,

- trudnościami wychowawczymi,

- zwiększeniem koncentracji uwagi.

Psychomotoryka pozwala dzieciom nabrać pewności siebie, uczy empatii oraz pomaga kształtować umiejętności społeczne, kreatywność i odporność psychiczną (rezyliencję). Autorzy - cenieni specjaliści z zakresu terapii psychomotorycznej - przystępnie omawiają założenia oraz cele metody i proponują ponad 70 zajęć i scenariuszy do natychmiastowego wykorzystania przez rodziców, nauczycieli i terapeutów.

Książka Jolanty i Andrzeja Majewskich to pasjonujące wprowadzenie do zasad i form psychomotoryki, ale też zajmująca narracja, z której można dowiedzieć się m.in., dlaczego Einstein nigdy nie nauczył się angielskiego, jak rozmawiać z dziećmi, aby nas słuchały, i w jaki sposób można kształtować rozwój kognitywno-emocjonalny poprzez psychomotoryczną ofertę ruchową.

Informacje dodatkowe o Psychomotoryka. Rozwijanie inteligencji, kreatywności, rezyliencji i mądrości. Nowe formy edukacji. Ponad 70 zajęć i scenariuszy psychomotorycznych:

Wydawnictwo: Harmonia
Data wydania: 2022-05-06
Kategoria: Medycyna i zdrowie

Kup książkę Psychomotoryka. Rozwijanie inteligencji, kreatywności, rezyliencji i mądrości. Nowe formy edukacji. Ponad 70 zajęć i scenariuszy psychomotorycznych

Aforyzmy na wszystkie okazje
Andrzej Majewski0
Okładka ksiązki - Aforyzmy na wszystkie okazje

O ludziach mających samochód nie powinno się mówić zmotoryzowani, tylko skołowani.Kiedyś sławę osiągali ludzie wielkiego formatu, dziś - małego ekranu...