Psychomanipulacja w sektach

Steve Hassan był młodym zdrowo myślącym człowiekiem, kiedy po raz pierwszy zetknął się z członkami Kościoła Zjednoczenia. Oczarowany ich radością, entuzjazmem i wzajemną lojalnością brnął krok za krokiem w coraz większe uzależnienie tracąc krytycyzm, własne marzenia i wartości. Wkrótce stał się trybikiem wielkiej maszynerii pnąc się po szczeblach jej wewnętrznej hierarchii. Dopiero wypadek samochodowy i interwencja jego rodziców sprowadziły go na ziemię. Kiedy uświadomił sobie jak niszczycielskiej manipulacji padł ofiarą, stanął po przeciwnej stronie barykady i zaczął pomagać ludziom wchłoniętym przez sekty. Książka "Psychomanipulacja w sektach" jest plonem jego wieloletnich doświadczeń w pracy z ludźmi dotkniętymi tzw. kontrolą umysłu. Ukazując cały mechanizm tego procesu na własnym przykładzie, podpowiada jak rozpoznawać pierwsze symptomy ulegania wpływom sekty przez krewnych i przyjaciół, a także opisuje sprawdzone procedury pomocy. W naszym kraju w ostatnich latach poruszanie tego tematu przestało być ekstrawagancją, a stało się tragiczną koniecznością. Zgłoś błąd w opisie

Informacje dodatkowe o Psychomanipulacja w sektach:

Wydawnictwo: Ravi
Data wydania: 1997 (data przybliżona)
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN: 83-85997-71-0

Kup książkę Psychomanipulacja w sektach

Psychomanipulacja w sektach - opinie o książce

Główny bohater i zarazem autor książki opisuje swoje doświadczenia związane z kilkuletnim pobytem w sekcie. Obecnie jest osoba pomagającą rodziną osób uwikłanych w działalność sekt oraz tym, którzy chcą się z nich wydostać. Opisuje mechanizmy, jakimi posługują się sekty. Pisze kiedy powinno nam się zapalać czerwone światło, kiedy poznajemy nowa organizację. Pokazuje jakie są rodzaje sekt i odpowiada na pytanie czy istnieje jakiś szczególny rodzaj osobowości czy tez okoliczności w których jesteśmy bardziej podatni na wpływy tego rodzaju organizacji. Wreszcie pisze o tym, że rodzina, najbliżsi mogą wiele zrobić by pomóc osobie uwikłanej. Mówi co warto robić, a czego się wystrzegać by nie stracić kontaktu z bliską osobą przebywającą w sekcie. Przerażająca, niemniej jednak bardzo otwierająca oczy.
Kyle
T.M. Piro