Przystanek Cisna. Kuchnia wege w sercu Bieszczad – opis wydawcy
„Kiedy miałam 18 lat, przyjechałam po raz pierwszy w Bieszczady. Po kilku latach zamieszkałam w Cisnej, małej górskiej miejscowości. Tu poznałam Andrzeja i tutaj urodziła się Agata. Zbudowaliśmy nasz pierwszy dom, który był też niewielkim rodzinnym pensjonatem. Kiedy zabrał go pożar, z pomocą przyjaciół wybudowaliśmy nowy Przystanek Cisna. Lubimy zapraszać gości, słuchać z nimi muzyki, przygotowywać jedzenie pełne bieszczadzkich przysmaków. Robimy to, co kochamy najbardziej.
Gotuję dla moich bliskich, przyjaciół i naszych gości. Dla wszystkich, którzy mają ochotę spróbować moich bezmięsnych dań. Czas spędzany przez nich przy stole powinien być porą smakowania, odkrywania jedzenia, ale też rozmów i śmiechu. Cieszy mnie towarzystwo ludzi i nie chcę spędzać w kuchni długich godzin. Dlatego z moich przepisów można szybko wyczarować smaczne potrawy. Uwolnij wyobraźnię i spróbuj!”
– Kasia Rozmysłowicz
„Każdy z nas ma ukryty w głębi pamięci jakiś niepowtarzalny obraz, smak, zapach, który kojarzy mu się z niezapomnianą chwilą. Garść soczystych czereśni prosto z drzewa, kubek mleka oferowany przy wiejskiej drodze czy krajobraz otulony mgłą. Takie wspomnienia przechowujemy często jak najcenniejszy skarb. Książka Przystanek Cisna to nie tylko znakomite przepisy na każdą porę roku, to zatrzymane na dłużej obrazy i smaki. To intymny pamiętnik chwil”.
– Małgorzata Szczepańska, redaktor naczelna „Sielskiego Życia”
„Nie ma nic piękniejszego niż połączenie magicznych miejsc i dobrego jedzenia. Te dwie rzeczy są wspaniałe osobno, ale razem „smakują” jeszcze lepiej. Książka przenosi nas do świata smacznej wegetariańskiej kuchni, do świata niesamowitych smaków, zapachów i magicznych miejsc. Myślę, że stwierdzenie: „Rzuć wszystko i wyjedź w Bieszczady…” nabierze teraz jeszcze mocniejszego znaczenia”.
– Paula Jagodzińska, blogerka, podróżniczka
Wydawnictwo: Publicat
Data wydania: 2019-10-16
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 248
Ilustracje:zdjęcia
Przeczytane:2019-11-15, Ocena: 6, Przeczytałam, Książki XXI wieku, 26 książek 2019, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2019,
Kuchnia Wege od niedawna zaczęła coraz częściej przypadać wielu Czytelnikom do gustu, a przy tym jest to, prawdziwy i zdrowy rarytas pod każdym względem począwszy od tego, że produkty do tych prostych i zaproponowanych nowych dań są łatwo dostępne na polskim rynku.
Dla Czytelników lubiących smakować dania bezmięsne najnowsza książka autorstwa Pani Katarzyny Rozmysłowicz pt. '' Przystanek Cisna. Kuchnia wege w sercu Bieszczad'' to uważam, że będzie idealnie zaproponowana uczta, przy której można się rozkoszować i odkrywać nowe i nieznane dotąd kulinarne przepisy kuchni wege.
Przypatrując, się uważnie wszystkim przedstawionym przepisom zwróciłam szczególną na sposoby ich przyrządzania oraz spodobało mi się to, że autorka potrafi wykorzystać do ich wykonania znane nam jedynie ze słyszenia gatunki przypraw-roślin. Przykład czosnek niedźwiedzi. Osobiście używam, go w postaci suszonej posypując nim dania typu zupy, sosy.
Uważam, że ta książka to doskonale przedstawiona podróż kulinarna, w której zostały ujęte barwnie proste kulinarne słowa używane przez autorkę w miejscu, gdzie odnajduje swój smakowy raj na ziemi- sercu Bieszczad, która potrafi się chętnie podzielić swoimi radami, uwagami z Czytelnikami poszukując wciąż nowych pomysłów kulinarnych, by móc się nimi delektować gromadząc przy jednym stole w towarzystwie rodziny i przyjaciół.
Książka ta składa się z: przepisów przyrządzanych na każdą z 4 por roku, a więc Przysmaki i przekąski, Zupy, Dania główne, Desery, Przetwory, Desery i napoje.
Moją szczególną uwagę w tej oto książce zwróciłam na przepisy, które są łatwe do przyrządzenia: pasta z czosnkiem niedźwiedzim, sos ziołowy, racuchy z płatkami owsianymi na zsiadłym mleku, tosty ze szpinakiem i z jajkiem, zupa ogórkowa, bulion warzywny, placki ziemniaczane z orzechami, placek z jabłkami, zapiekane jabłka, lody jagodowe, nalewka z czosnku niedźwiedziego, zupa cytrynowa, placki z cukinii.
Elementem dodatkowym w tej książce są: zamieszczone zdjęcia wykonanych przez autorkę dań, dobrana trafnie i graficznie czytelna czcionka w zamieszczonym kulinarnym tekście, a w prezentuje się pięknie twarda oprawa nawiązująca do jej tytułu.
Wydawnictwu Publicat dziękuje za podarowanie mi do zrecenzowania egzemplarza kulinarnej książki autorstwa Pani Katarzyny Rozmysłowicz pt. '' Przystanek Cisna. Kuchnia wege w sercu Bieszczad''.
Warto jest mieć tę książkę.