Kończysz leczenie i zastanawiasz się, jak żyć to drugie życie?
Joanna i Robert przeszli intensywne leczenie onkologiczne potrójnie ujemnego raka piersi u Joanny. Chemia, operacja, radioterapia - miesiące bólu, cierpienia i niepewności. Później miało być tak jak kiedyś. Naiwne myślenie. Neuropatia, osteoporoza, zespół stresu pourazowego (PTSD), tężyczka, insulinooporność i nerwica lękowa to ich kolejne sprawdziany. Twoje też?
Joanna i Robert zapytali lekarzy, ekspertów i terapeutów jak żyć drugie życie po raku. Dr Katarzyna Pogoda mówi krótko: ruch, dieta i mało stresu. Dr Mateusz Grzesiak dodaje, że pięknie żyć to być kochanym i kochać, odnosić sukcesy i być wolnym. Dr Wanda Baltaza mówi, że nasze czynności muszą być dostosowane do stanu zdrowia. Dr Robert Kowalczyk jest zdania, że trudno wyobrazić sobie zdrowe i piękne życie bez satysfakcjonującego seksu. Katarzyna Kucewicz z kolei twierdzi, że w szczęśliwym życiu chodzi to, aby cieszyć się z drobiazgów.
To takie proste, a jednocześnie skomplikowane. Joanna i Robert musieli zaakceptować straty i braki, szkody poczynione przez raka. Dziś inaczej postrzegają świat i ludzi. Inaczej podchodzą do tego, co ważne i co nieistotne. Teraz są spokojni, odważni, uważni, otwarci, wrażliwi i wdzięczni.
Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2023-09-27
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
"Przeżyć raka. I co dalej?" to znakomity poradnik i wspomnienia autorów w jednym. Znalazłam tutaj wywiady ze specjalistami między innymi: z doktor Katarzyną Pogodą (onkolog kliniczny) i doktorem Robertem Kowalczykiem (psycholog, seksuolog kliniczny). Dzięki nim dowiedziałam się bardzo przydatnych informacji. W tej książce znajdziecie piękne, kolorowe zdjęcia całej rodziny Joanny i Roberta.
Autorka przeżyła raka piersi. Teraz dzieli się z nami swoimi przemyśleniami. Cieszę się, że wypowiedział się również jej partner. Opowiada nam o swoich odczuciach dotyczących choroby partnerki.
Czy zastanawialiście się kiedykolwiek, jak
wygląda życie po przebytej chorobie nowotworowej? Co należy robić krótko po raku? Jak dbać o swoje zdrowie? Co należy jeść a czego unikać? Czy możliwa jest ciąża po raku? Na te i wiele innych pytań odpowiedzi znajdziecie w tym poradniku.
Cieszę się, że dietetyk kliniczny doktor Wanda Baltaz odczarowuje mit dotyczący białego chleba. Nie każdemu człowiekowi służy chleb wieloziarnisty. Należy o tym pamiętać.
Jeżeli jesteście świeżo po skończonym leczeniu, to śmiało sięgnijcie po tę książkę. Ułatwi ona wam start w drugim życiu. Wiadomo, na początku będzie bardzo ciężko, ale małymi kroczkami wrócicie do formy.
Cieszę się, że Joanna i Robert podzielili się z nami swoją historią. Ta para daje nadzieję innym chorym, że jeszcze może być pięknie.
Joanna i Robert stworzyli fundację "Silni sobą", która pomaga chorym.
Część zysków ze sprzedaży tej książki autorzy przekażą na "Onkowyprawkę". Bardzo szczytny cel. Co się znajduje w "Onkowyprawce"? Ciepły koc, kosmetyczka, szal, butelka z wodą i książeczka z przydatnymi informacjami. Idealna wyprawka dla wszystkich chorych, którzy zaczynają walkę z rakiem.
Pamiętajcie, chory człowiek nie powinien być sam. Rodzina i przyjaciele powinni go wspierać, nawet gdy tego nie będzie chciał. Pomocna dłoń sprawi, że chory będzie miał dla kogo żyć, a co za tym idzie, nie będzie się poddawał i zawalczy o swoje jutro.
Ten poradnik polecam chorym jak i zdrowym czytelnikom.
Cieszę się, że miałam przyjemność czytelniczego poznania Joanny Górskiej i Roberta Szulca.
"Przeżyć Raka i Co Dalej?" to niezwykle ważna i poruszająca książka autorstwa Joanny Górskiej i Roberta Szulca, która rzetelnie i odważnie przedstawia proces leczenia i życia po raku. Joanna i Robert, sami przeszli trudne doświadczenie walki z potrójnie ujemnym rakiem piersi i postanowili podzielić się swoją historią, aby pomóc innym, którzy przechodzą przez podobne wyzwania.
Książka ukazuje, że życie po przejściu przez leczenie onkologiczne nie jest takie proste, jakby się mogło wydawać. Autorzy szczegółowo opisują swoje doświadczenia, począwszy od chemioterapii, operacji, po radioterapię, a także skomplikowane konsekwencje zdrowotne, z jakimi musieli się zmierzyć. To prawdziwa podróż przez cierpienie, niepewność i rehabilitację.
Największą siłą tej książki jest to, że Joanna i Robert nie tylko dzielą się swoimi własnymi historiami, ale także przeprowadzają rozmowy z lekarzami, ekspertami z dziedziny psychologii, seksuologii, dietetyki i onkologii. To daje dostęp do wiedzy i porad od profesjonalistów, co jest niezwykle cenne dla osób, które przechodzą przez podobne trudności.
Książka nie tylko koncentruje się na aspektach medycznych, ale również na duchowym i emocjonalnym rozwoju po przejściu choroby. Autorzy podkreślają znaczenie akceptacji strat i braków, oraz zdobywania nowego spojrzenia na życie i relacje z innymi ludźmi. To inspirujący przekaz, że mimo trudności można znaleźć radość i satysfakcję w codziennym życiu.
"Przeżyć Raka i Co Dalej?" to książka, która może pomóc nie tylko pacjentom onkologicznym, ale także ich rodzinom i bliskim. Jest to cenna lektura, która otwiera oczy na wyzwania, z jakimi można się zmierzyć po przejściu przez raka, ale również pokazuje, że istnieje nadzieja i możliwość pięknego życia mimo wszystko. Książka, choć poruszająca i traktująca o trudnych tematach, jest napisana w sposób przystępny i czytelny, co sprawia, że można ją polecić każdemu, kto szuka wsparcia i odpowiedzi na pytania związane z chorobą nowotworową.
Ta książka to zbiór zdarzeń, chwil, emocji i przejść widziany z dwóch różnych perspektyw. Joanna zachorowała na raka piersi, Robert opiekował się nią...
Przeczytane:2024-01-11, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,
Czytacie takie książki?
Ja uważam, że to literatura, która otwiera oczy "zdrowym" , ale także jest przydatna dla osób, które zachorowały na raka.
Joanna Górska i Robert Szulc opisują swoje przeżycia oraz wspomnienia związane z chorobą Joanny. Z książki dowiecie się jak choroba zmieniła ich życie. Z każdej kartki wylewają się niesamowite emocje. Dzięki autorom przekonacie się, że życie może być jeszcze piękniejsze i że po każdej burzy wychodzi słońce. Trzeba żyć dla siebie i nie myśleć ciągle o raku czy nawrocie choroby.
Pamiętajcie, żeby myśleć pozytywnie, regularnie badać się, bo wczesne wykrycie raka daje szansę na wyleczenie i życie.
To bardzo wartościowa książka, która pokazuje życie po raku i jakie są skutki leczenia.
Autorzy pokazują nam, że ze wszystkim możemy poradzić sobie i cieszyć się życiem.
Jeśli dręczą Was pytania dotyczące raka to koniecznie przeczytajcie tę książkę. To nie jest poradnik. Dostaniecie tutaj obszerną wiedzę i nadzieję na lepsze jutro. Autorzy tej książki dają nadzieję, że jeszcze może być pięknie.
Na koniec dodam, żebyście pamiętali, żeby badać się i jeśli w Waszym otoczeniu jest ktoś chory na raka nie zostawiajcie go samego. Wsparcie i bliskość są bardzo ważne w tych ciężkich chwilach.
Polecam!
BRUNETTE BOOKS