Przewodnik kulinarny Polska

Ocena: 0 (0 głosów)
Kuchnia polska jest różnorodna, gdyż obecne są w niej elementy tradycji kulinarnych narodów żyjących przez wieki obok siebie: Żydów, Ukraińców, Białorusinów i Litwinów. Mazowsze - kraina mazurków Chopina, monotonnych, nizinnych krajobrazów, na które składają się piaszczyste drogi, bezkresne pola i łąki z makami i chabrami, rosochate wierzby na miedzach - urosło do ranki symbolu narodowego. Najpiękniej jest tu od wiosny do jesieni, gdy wierzby mają liście, a w Żelazowej Woli odbywają się koncerty chopinowskie. W ten sielski pejzaż, poza mazowiecką prowincją z cudowną przyrodą puszczy, gdzie zachowały się urocze dworki, wspaniałe parki i drewniane kościółki, przetrwał folklor i sztuka ludowa, wpisuje się także Warszawa - aglomeracja żyjąca na wysokich obrotach, do dziś przypominająca ogromny patchwork, na którym kawałki kolorowego materiału w ciekawy deseń pozszywane są ze zgrzebnym, burym suknem.

Informacje dodatkowe o Przewodnik kulinarny Polska:

Wydawnictwo: Pascal
Data wydania: b.d
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 83-7304-726-3
Liczba stron: 160

więcej

Kup książkę Przewodnik kulinarny Polska

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Przewodnik kulinarny Polska - opinie o książce

Recenzje miesiąca
Smolarz
Przemysław Piotrowski
Smolarz
Babcie na ratunek
Małgosia Librowska
Babcie na ratunek
Wszyscy zakochani nocą
Mieko Kawakami
Wszyscy zakochani nocą
Kyle
T.M. Piro
Kyle
Zaniedbany ogród
Laurencja Wons
Zaniedbany ogród
Raj utracony
John Milton
Raj utracony
Krok do szczęścia
Anna Ficner-Ogonowska
Krok do szczęścia
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy