Przewodnik administratora Linux

Niniejsza książka powinna stać się lekturą obowiązkową każdego administratora systemu. Można się z niej nauczyć nie tylko ?rozumienia? systemu operacyjnego, ale również sposobu porozumiewania się z ludźmi, którzy tego systemu używają. Każdy administrator znajdzie tu wiele praktycznych porad. Gdy z nich skorzysta, zaoszczędzi mnóstwo czasu.Po książkę tę powinien sięgnąć i nowicjusz w dziedzinie administrowania systemem, i doświadczony specjalista. Autorzy opisują w niej wszystkie aspekty administrowania systemem Linux, przy czym uwzględniają trzy ważne pakiety dystrybucyjne: Red Hat Linux, SuSE Linux i Debian GNU/Linux. Trudne zagadnienia, takie jak konfigurowanie systemu DNS, sieci i programu sendmail, zarządzanie bezpieczeństwem, kompilacja jądra, analizowanie wydajności, trasowanie pakietów, omawiają bez żadnych uproszczeń. Przytaczają też wiele przykładów z życia, które pomogą administratorom systemu wykonywać swoje zadania znacznie skuteczniej.Książka ta jest pomostem między publikacjami, w których świat jest przedstawiony jako coś miłego, nieskomplikowanego, a zatem niezbyt prawdziwie, a dokumentacją dostarczoną z systemem, która bywa tak zwięzła i rzeczowa, że jest zrozumiała jedynie dla niewielkiego kręgu specjalistów.

Informacje dodatkowe o Przewodnik administratora Linux:

Wydawnictwo: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne