PONAD 100 PROSTYCH PRZEPISÓW NA EKSTRAWAGANCKIE I KLASYCZNE PRZETWORY, KTÓRE ODMIENIĄ TWOJĄ KUCHNIĘ.
Książka zarówno dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z przetwarzaniem owoców i warzyw, jak i dla tych, którzy znają już tajniki pasteryzowania, ale szukają inspiracji i odmiany.
Odkryj przepis na kiszoną cytrynę i marynowane kiełki. Kanapki posmaruj paprykowym pindżurem, do makaronu dodaj ajvaru własnej roboty. Frużeliny, dżemy i marmolady będą doskonałe do kanapek, deserów, a nawet mięs!
Słodko-ostre pikle zaskoczą jako dodatek do obiadu, a domowy ocet z pigwy przyniesie ukojenie w gorący letni dzień. Prace zaplanujesz z praktycznym kalendarzem sezonowym.
Pozbądź się z kuchni konserwantów, barwników i syntetycznych wzmacniaczy smaku. Zyskasz niepowtarzalne przetwory, których nie da się znaleźć na sklepowej półce.
Przygotowywanie przetworów może być prostsze, niż myślisz.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2019-07-03
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 240
Przeczytane:2019-07-01, Ocena: 6, Przeczytałam,
"Przetwory z pomysłem" to 100 prostych przepisów na przetwory, które raz wykonane z pewnością na stałe zagoszczą w naszych kuchniach. Znajdziemy tutaj zarówno klasyczne propozycje jak i nieco ekstrawaganckie i nowoczesne przepisy dla każdego. Dużą zaletą są proste receptury, które sprawdzą sie zarówno w przypadku początkujących kucharzy jak i tych którzy sztukę przetworów mają w "małym palcu" i szukają inspiracji na nowe przysmaki. Książka podzielona jest na kilka głównych rozdziałów, w których przepisy zostały podzielone na poszczególne podgrupy m.in. przetwory owocowe, sosy i przeciery warzywne czy nawet kiszonki. Znajdziemy tutaj nie tylko receptury na dżemy, galaretki, powidła i konfitury ale również domowe syropy, nalewki, ketchup czy nawet musztardę. W środku znajdziemy też praktyczne porady odnośnie sezonowości składników na przetwory oraz informację, kiedy zacząć przygotowania do pracy aby nasza spiżarnia była bogata w różnorodne smakołyki. Na ostatnich stronach umieszczono owocowo-warzywne kalendarium podzielone na miesiące i zawierające cenne wskazówki odnośnie występowania poszczególnych produktów. Przepisy wzbogacone zostały pięknymi, kolorowymi zdjęciami, które wzmagają apetyt i motywują do kuchennych działań. Ja z pewnością zacznę już dziś swą przygodę z domowymi przetworami a Was serdecznie zachęcam do sięgnięcia po książkę Patrycji Machałek "Przetwory z pomysłem" aby odnaleźć własne inspiracje.