Przestrzeń, czas i ruch. Największe idee we Wszechświecie

To książka inna niż wszystkie. Sean Carroll prezentuje w niej fizykę, która - choć przeznaczona dla czytelników bez przygotowania - pozostaje jednak autentyczną fizyką. Ta książka nie uczy rozwiązywać równań, ale też nie opisuje współczesnej nauki za pomocą mglistych obrazów i metafor. Pokazuje, jak rozumieć wzory, i robi to w sposób przystępny dla każdego, kto zechce zastanowić się nad ich sensem.

Jeśli tylko masz ochotę rozruszać szare komórki, przyjrzeć się równaniom i zobaczyć, co się za nimi kryje, to dzięki tej książce bardzo szybko przekroczysz próg całkiem nowego świata i dostrzeżesz piękno fizyki - takiej, jaka jest naprawdę.

W zamyśle książka ta stanowi pierwszą część trylogii. W części drugiej Sean Carroll zamierza zająć się teorią kwantów, a w trzeciej - złożonością i emergencją.

Sean Carroll jest fizykiem teoretykiem, profesorem na Uniwersytecie Johnsa Hopkinsa i członkiem kadry naukowej w Instytucie Santa Fe. Jest autorem wielu książek, m.in. Stąd do wieczności i z powrotem, Cząstka na końcu Wszechświata, Nowa perspektywa i Coś głęboko ukrytego.

Informacje dodatkowe o Przestrzeń, czas i ruch. Największe idee we Wszechświecie:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2024-05-16
Kategoria: Popularnonaukowe
Tytuł oryginału: The Biggest Ideas in the Universe: Space, Time, and Motion

Tagi: fizyka

Kup książkę Przestrzeń, czas i ruch. Największe idee we Wszechświecie

Cząstka na końcu Wszechświata. Bozon Higgsa i nowa wizja rzeczywistości
Sean Carroll0
Okładka ksiązki - Cząstka na końcu Wszechświata. Bozon Higgsa i nowa wizja rzeczywistości

Teorię opisującą bozon Higgsa uważa się za jedno z największych osiągnięć nauki. Nieuchwytną cząstkę, będącą kluczem do zrozumienia istnienia masy i atomów...

Coś głęboko ukrytego. Światy kwantowe i emergencja czasoprzestrzeni
Sean Carroll0
Okładka ksiązki - Coś głęboko ukrytego. Światy kwantowe i emergencja czasoprzestrzeni

Mechanika kwantowa to najbardziej pogłębiona, najbardziej wyczerpująca wizja znanej nam rzeczywistości. Zgodnie z obecnym stanem naszej wiedzy nie jest...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk