Przemoc kobiet

Przemoc, której dopuszczają się kobiety, stanowi tabu społeczne i historyczne. Panuje przekonanie, że brutalna kobieta to rzadkość - jest bardzo męska, jędzowata, okrutna, a jej zachowania są patologiczne. Wykracza poza role posłusznej żony, dobrej matki czy ofiary, które społeczeństwo od pokoleń stara się jej przypisać.

Tymczasem przemoc nie jest związana z płcią, jak mogłoby się wydawać. Świadczy o tym historia oraz statystyki wykroczeń i zbrodni, wreszcie - wciąż nieśmiałe wyznania bitych mężczyzn. Regina rozszyfrowuje i opisuje rzeczywistość społeczną i na tej podstawie wyciąga wnioski również natury prawnej.

Dzieciobójstwo, pedofilia, współuczestnictwo w występku - autor opiera się na licznych przykładach historycznych oraz na własnych badaniach nad setką osób, by przełamać stereotypy i zadać pytanie o rolę kobiety w społeczeństwie.

Christophe Régina - francuski historyk, specjalista wczesnej historii nowożytnej, wykładowca Aix-Marseille University. Prowadzi badania nad społecznymi i kulturowymi aspektami przemocy kobiet w kontekście: literatura a prawo, sprawiedliwość a przestępczość. Jest współautorem książki ,,Lucifer in the Convent. Criminal Women and the Institution of the Refuge in the Enlightenment" (Lucyfer w klasztorze. Przestępczynie i instytucja azylu w dobie oświecenia).

Informacje dodatkowe o Przemoc kobiet:

Data wydania: 2013-09-25
Kategoria: Psychologia
ISBN: 9788379432080

Kup książkę Przemoc kobiet

Przemoc kobiet - opinie o książce