Kolejne wydanie doskonałej biografii Ewy Braun Takich kobiet jak Ewa Braun były w Niemczech tysiące. Jak to się stało, ze właśnie ona została kochanką Hitlera i do dziś wzbudza jej los wzbudza tak ogromne zainteresowanie? Ewa opuściła szkołę przyklasztorną, mając siedemnaście lat i kilka miesięcy później spotkała Hitlera. Została jego kochanką, zanim ukończyła dwadzieścia lat. Co sprawiło, że ta niepozorna kobieta, młodsza od Hitlera o dwadzieścia trzy lata, potrafiła utrzymać przy sobie jednego z najpotężniejszych mężczyzn świata? Ta pierwsza od wielu lat na rynku polskim biografia kochanki, a potem żony Hitlera przybliża nam tę ciekawą postać, która przez wiele lat żyła w cieniu Führera. Autorka, na podstawie szczegółowych badań, dokumentów i zeznań świadków, próbuje rozwiązać trudną, choć szalenie intrygującą zagadkę: kim naprawdę była ta piękna, dobrze wychowana kobieta, której jedynym nieszczęściem było to, że pokochała potwora. Angela Lambert urodziła się Niemczech z matki Niemki i ojca Anglika i dorastała jako dziecko dwujęzyczne. W latach 1947-1950 mieszkała w Niemczech i poznała swoich niemieckich krewnych, którzy przetrwali wojnę. Studiowała na wydziale filozofii, nauk politycznych i ekonomii w St. Hilda’s College w Oksfordzie i pracowała jako urzędniczka, dziennikarka i reporterka telewizyjna aż do 1998 roku. Jej pierwsza książka Unquiet Souls: The Indian Sumer of the British Aristocracy była jedną z trzech pretendentek do nagrody Whitebreada. Przegrane życie Ewy Braun to jej dziesiąta książka i zarazem pierwsza biografia.
Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2010-08-03
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Bohaterka - jedna z dość kontrowersyjnych postaci czasów II wojny światowej. Pozbawiona uczuć, ślepo zapatrzona w swojego wybranka czy na swój sposób zniewolona? Inteligentna, mająca perspektywy, młoda kobieta, która była partnerką jednego z najbardziej znienawidzonych ludzi a jednocześnie budzących zaufanie u tak wielu...
Biografia została rzetelnie opracowana, choć Autorka nie uchroniła się przed próbami usprawiedliwiania Ewy Braun i innych oczarowanych Hitlerem i jego zabójczą ideologią.
Ocena: 5, Przeczytałam,
Ewa. Kobieta, która kochała Hitlera.
Porządkując swoją domową biblioteczkę, przypomniałam sobie o biografii tej, która oddała się zupełnie jednemu z największych satrapów XX wieku.Pamiętam, iż zainteresowanie tą książką wyraziła również moja ówczesna współlokatorka. Czytałyśmy więc obie:)
Kim więc była ta osobistość? Ewa Braun metresa i małżonka (przez kilka godzin) Adolfa Hitlera. Zastanawiałam się, co ta młoda osoba w nim widziała, przecież przywódca NSDAP nie posiadał żadnych przymiotów fizycznych i intelektualnych. Nie był przystojny i inteligentny, więc? Czyżby władza była wabikiem?
Trzeba przyznać, że przyszła małżonka kanclerza III Rzeszy wywołuje mieszane uczucia: od potępienia, przez podziw i zawiść. Tylko nie wiem, czy było czego zazdrościć, życie u boku despoty nie było łatwe.
Angela Lambert przedstawia nam młodą, niedoświadczoną i zupełnie niedojrzałą emocjonalnie dziewczynę. Kobietę, która zachłysnęła się wielkim światem, i która śniła o Hollywood. Tyran miał wiele kochanek, wszystkie traktował przedmiotowo, lecz to do Ewy wracał. A ona godziła się na te upokorzenia.
Autorka nie ukrywa sympatii wobec Ewy Braun- Hitler, solidaryzuje się z nią. Nie jest to częste u płci pięknej:)
Publikacja zasługuje na czwórkę, ponieważ dostrzegłam karygodne błędy stylistyczne i językowe, które są jednak zaniechaniem polskiego tłumacza. Byłaby piątka:))
Można przeczytać.