,,Wspaniała opowieść, pełna ekscytujących przygód i postaci równie niezapomnianych, jak bohaterowie Singera". - ,,New York Post"

Jako dwudziestoczteroletni student Aaron Lansky postanowił podjąć próbę ocalenia porzuconych książek w jidysz, zanim będzie za późno. Dzisiaj, ponad milion książek później, może się on pochwalić nadzwyczajnym osiągnięciem, które nazwano ,,największą kulturalną akcją ratowniczą w żydowskiej historii".

W książce Przechytrzyć historię Lansky opowiada o swoich przygodach i dzieli się z czytelnikiem wzruszającymi, a często rozśmieszającymi do łez historiami, które usłyszał, kiedy przemierzał Amerykę, podążając tropem książek. Przedstawia nam oszałamiającą plejadę pisarzy i pokazuje, że kultura, która niemal całkowicie przepadła, może być mostem pomiędzy minionym światem a przyszłością; świadczy też o tym, że słowo pisane może zjednoczyć wszystkich, którzy wierzą w moc wielkiej literatury.

Najlepsza książka według ,,Library Journal"

Massachusetts Book Award w dziedzinie literatury faktu

ALA Notable Book - Nagroda American Library Association

,,Niesamowita... Inspirująca... Ważna" - ,,Library Journal"

,,Coś, co zaczęło się jako opowieść o donkiszotowskiej wyprawie, okazało się później romansem łotrzykowskim, powieścią detektywistyczną, ważną lekcją historii i wzruszającym przywołaniem minionego świata". - ,,The Boston Globe"

,,Raz na jakiś czas pojawia się książka niosąca niemal uniwersalny przekaz. Przechytrzyć historię jest taką właśnie książką". -,,The Sunday Oregonian"

Aaron Lansky jest założycielem i prezesem Yiddish Book Center (yiddishbookcenter.org) w Amherst w stanie Massachusetts. Otrzymał Nagrodę MacArthur Fellowship (nazywaną ,,grantem dla geniuszy") za nadzwyczajny wkład w odrodzenie literatury żydowskiej w Stanach Zjednoczonych. Wraz z rodziną mieszka w zachodniej części stanu Massachusetts.

Informacje dodatkowe o Przechytrzyć historię. Niezwykłe przygody człowieka, który ocalił milion książek w jidysz:

Wydawnictwo: Smak Słowa
Data wydania: 2020-05-18
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN: 9788366420144
Tytuł oryginału: Outwitting History: The Amazing Adventures of a Man Who Rescued a Million Yiddish Books

Tagi: Jidysz

Kup książkę Przechytrzyć historię. Niezwykłe przygody człowieka, który ocalił milion książek w jidysz

Przechytrzyć historię. Niezwykłe przygody człowieka, który ocalił milion książek w jidysz - opinie o książce

Avatar użytkownika - truskawka2
truskawka2
Przeczytane:2020-08-30,

Autor w wieku 24 lat podjął niesamowite wyzwanie. Chciał ocalić wszystkie książki w języku jidysz na świecie. Zarówno te darowane przez czytelników, jak i ocalone dzięki sygnałom ze strychów, piwnic, zbiorników na makulaturę. Razem ze swoimi współpracownikami zebrał ponad półtora miliona książek. W "Przechytrzyć historię..." dzieli się z nami historiami, które przeżył ratując te publikacje. Historiami dostarczającymi wiele wzruszeń i śmiechu.

Jidysz, podobnie jak łacina, uznawany jest za język martwy. Jednak wciąż emocje, które wzbudza, są jak najbardziej żywe.

dr Kalina Beluch