Przebojowa Polka w Londynie

Beata Martynek ma dwadzieścia sześć lat, dyplom skończenia studiów w kieszeni i jak tysiące Polaków po otwarciu granic Wysp Brytyjskich w 2004 roku próbuje ułożyć sobie życie w Londynie. Mieszka w małym apartamencie, które wynajmuje z dwoma współlokatorkami, zwariowaną Niemką i obsesyjnie skąpą Dunką. Od kilku miesięcy pracuje w jednej z najlepszych brytyjskich firm public relations Berry & Spelling, którą zatrudnił znany, polski milioner, nękany przez politykę i prasę, desperacko potrzebujący polepszenia swojego medialnego wizerunku. Praca w pełnej intryg firmie, gdzie Beata jest jedyną cudzoziemką z Europy Środkowej, okazuje się bardziej skomplikowana, niż początkowo się wydawało. Nawet romans z przystojnym Richardem, nowym nabytkiem firmy, nie na długo poprawia Beacie humor. No bo czy związki polsko-angielskie mają w ogóle szansę na sukces? Doskonała książka o polskiej inwazji na Londyn dla miłośników sarkastycznego humoru i wartkiej akcji.

Informacje dodatkowe o Przebojowa Polka w Londynie :

Przebojowa Polka w Londynie - opinie o książce

Avatar użytkownika - papetka
papetka
Przeczytane:2014-04-27, Ocena: 3, Przeczytałam, 52 książki - 2014 ,
Debiut Ady Martynowskiej wpisuje się w szeroki krąg modnej wśród czytelników powieści obyczajowej. Charakteryzuje się ona błahą, zazwyczaj przewidywalną fabułą i szablonowymi bohaterami. Jednak, mało która z nich na dłużej zapada w pamięci. Bohaterką powieści jest młoda Polka Beata, która po studiach rozpoczęła pracę w prestiżowej brytyjskiej firmie public relations Berry & Spelling. Praca ta trafiła jej się przez przypadek. Otóż miała zajmować się ocieplaniem wizerunku polskiego milionera, klienta owej firmy. Jej zarobki były na tyle mizerne, że musiała dzielić mieszkanie ze współlokatorkami: sympatyczną Niemką i drażniącą Dunką. Na domiar złego, w pracy, jej biurko znajdowało się blisko stanowiska sekretarki, która na każdym kroku robiła złośliwe uwagi na temat cudzoziemców pochodzących z Europy Wschodniej. Jak zwykle, w tego typu powieściach, nie obyło się bez przystojnego mężczyzny, nowego nabytku firmy. Powoli rozkwitająca miłość pomiędzy Beatą i Richardem musiała pokonać wiele przeszkód. Ada Martynowska pokazała obraz polskiej emigracji. Pokusiła się o porównanie słowiańskiego temperamentu i angielskiej flegmatyczności. Niestety, nie obyło się też bez stereotypów (Beata co rusz sięga po alkohol). Powieść czyta się szybko, jednak nie zapada na długo w pamięci.
Avatar użytkownika - monalizka
monalizka