Prywatyzacja emerytur

PRYWATYZACJA EMERYTUR to jedyna w Polsce książka przedstawiająca przyczyny, mechanizmy i skutki ograniczania publicznego systemu emerytalnego na rzecz emerytur prywatnych. Analizie została poddana rola, jaką odegrała neoliberalna ideologia oraz lobbing międzynarodowych i krajowych instytucji finansowych w realizacji idei prywatyzacji systemu emerytalnego. W książce pokazano jak wielkim ryzykiem i kosztami obciążone są emerytury pochodzące z inwestowania składek na rynku finansowym i że nie są one w stanie zapewnić bezpieczeństwa finansowego, jakiego ludzie potrzebują w okresie starości. Na podstawie doświadczeń wielu krajów (w tym Chile, Stanów Zjednoczonych, Kanady, Australii, Wielkiej Brytanii i Niemiec) scharakteryzowano konsekwencje sprywatyzowania całości lub części systemów emerytalnych, wynikające dla pracowników, emerytów i finansów publicznych. Szczególna uwaga została poświęcona prywatyzacji emerytur w Polsce, w tym funkcjonowaniu OFE i PPK.

Książka jest majstersztykiem analizy socjoekonomicznej. Pokazano w niej proces prywatyzacji emerytur w realiach neoliberalnego kapitalizmu i jego następstwa dla sytuacji życiowej pracowników, emerytów i finansów publicznych.

prof. dr hab. Tadeusz Klementewicz

Uniwersytet Warszawski (z recenzji)

Praca stanowi ważny wkład w debatę nad stanem systemu emerytalnego w Polsce i jego ewentualnymi zmianami.

prof. dr hab. Stanisław Owsiak

Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie (z recenzji)

Praca przedstawia nowatorskie na gruncie polskim podejście do problematyki reform systemów emerytalnych i ich prywatyzacji.

dr hab. Janusz J. Tomidajewicz, prof. em.

Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu (z recenzji)

Informacje dodatkowe o Prywatyzacja emerytur:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Data wydania: 2021-04-19
Kategoria: Ekonomia

Tagi: bóg

Kup książkę Prywatyzacja emerytur

Prywatyzacja emerytur - opinie o książce

OFE: katastrofa prywatyzacji emerytur w Polsce
Leokadia Oręziak0
Okładka ksiązki - OFE: katastrofa prywatyzacji emerytur w Polsce

,,Dzięki tej gigantycznej, imponująco zakrojonej pracy zyskujemy zupełnie inną perspektywę w ocenie OFE niż ta, która dominuje w obiegu publicznym w Polsce...