Myślą przewodnią przedłożonego tomu Społeczne i edukacyjne uwarunkowania rozwoju oraz funkcjonowania dzieci i młodzieży z niepełnosprawnością jest spojrzenie na zadania instytucji szkoły oraz uwarunkowania i efekty procesu kształcenia w kontekście rozwoju uczniów. Z jednej strony proces edukacji szkolnej traktowany jest jako ważny element wsparcia, wyznaczany potencjałem jego uczestników, a z drugiej – powinien on służyć rozwojowi uczniów. Na całość opracowania składają się trzy części. W pierwszej autorzy skupiają się na problematyce rozwoju emocjonalnego oraz społecznego dzieci i młodzieży niepełnosprawnej. Część druga obejmuje wybrane zagadnienia funkcjonowania szkoły osadzonej w tyglu różnorodnych oczekiwań społecznych wobec tej instytucji. W ostatniej części Czytelnik znajdzie teksty ukazujące złożoność uwarunkowań samego procesu kształcenia uczniów niepełnosprawnych. W niektórych przypadkach są one odnoszone do oczekiwań społecznych, w innych ukonstytuowane głownie na samych potrzebach uczestników procesu kształcenia.

Informacje dodatkowe o Problemy edukacji, rehabilitacji i socjalizacji osób niepełnosprawnych. TOM 8 serii Społeczne i edukacyjne uwarunkowania rozwoju:

Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Impuls
Data wydania: b.d
Kategoria: Pedagogika
ISBN: 978-83-7587-125-8

Kup książkę Problemy edukacji, rehabilitacji i socjalizacji osób niepełnosprawnych. TOM 8 serii Społeczne i edukacyjne uwarunkowania rozwoju

Problemy edukacji, rehabilitacji i socjalizacji osób niepełnosprawnych. TOM 8 serii Społeczne i edukacyjne uwarunkowania rozwoju - opinie o książce

Bardzo ciekawie zapowiadająca się książka