CENA OBEJMUJE DWA TOMYPrzebieg debaty publicznej wokół zagadnienia reparacji i odszkodowań w stosunkach polsko-niemieckich wskazuje na pilną potrzebę opublikowania studiów i dokumentów, które ilustrowałyby dotychczasowe polskie wysiłki zmierzające do oszacowania wartości strat powstałych w wyniku niemieckiej agresji na Polskę i okupacji, ukazywałyby historię polskich roszczeń reparacyjnych, rcstytucyjnych i odszkodowawczych, a także sposobów ich zaspokojenia. Ponadto, w związku z kontrowersjami dotyczącymi zrzeczenia się w 1953 r. przez PRL reparacji od Niemiec, pojawiła się potrzeba źródłowego naświetlenia problemu wykonania przez ZSRR postanowień reparacyjnych Umowy Poczdamskiej wobec Polski.

Informacje dodatkowe o Problem reparacji odszkodowań i świadczeń w stosunkach polsko-niemieckich 1944-2004 Tom1 Studia / Tom2 Dokumenty:

Wydawnictwo: PISM
Data wydania: b.d
Kategoria: Literatura faktu, reportaż

Kup książkę Problem reparacji odszkodowań i świadczeń w stosunkach polsko-niemieckich 1944-2004 Tom1 Studia / Tom2 Dokumenty

Problem reparacji odszkodowań i świadczeń w stosunkach polsko-niemieckich 1944-2004 Tom1 Studia / Tom2 Dokumenty - opinie o książce

Macromedia Flash Super Samurai
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Macromedia Flash Super Samurai

Głównym założeniem tego podręcznika jest nauka poprzez zabawę (bo kreskówki to przede wszystkim duża dawka zabawy). Dlatego wydanie tej książki w formie...

Tropy i ślady ptaków
Praca Zbiorowa0
Okładka ksiązki - Tropy i ślady ptaków

Niektóre gatunki ptaków są skryte, rzadkie lub występują w miejscach trudno dostępnych, więc zaobserwowanie takiego osobnika nie jest łatwe, a czasami...