PRL Słynne pary. Jędrusik i Dygat, Komedowie, Holoubkowie i inni.

Słynne pary PRL

Jędrusik i Dygat, Komedowie, Holoubkowie i inni

Losy sławnych par PRL - aktorów, muzyków, polityków, artystów, literatów - z zapartym tchem śledziła niemal cała Polska. O ich szalonym życiu, romansach i skandalach, ślubach i rozwodach, podróżach, strojach oraz samochodach szeptano w kawiarniach, plotkowano w biurach. Otwarty związek bezpruderyjnej Kaliny Jędrusik i Stanisława Dygata wzbudzał niemałą sensację. Kompozytora Krzysztofa Komedę przytłaczała zaborcza miłość Zofii - jego żony, menedżerki, muzy i opiekunki. Tajemnicą udanego małżeństwa Magdaleny Zawadzkiej i Gustawa Holoubka była wzajemna umiejętność kompromisu, zaś Maryla Rodowicz wprawdzie często zmieniała partnerów, ale każdego z nich szczerze kochała. Barwne opowieści o peerelowskich celebrytach, wspomnienia, nieznane ciekawostki i anegdoty - Sławomir Koper, autor bestsellerów, zabiera nas w podróż do czasów PRL-u.

Sławomir Koper

Najpopularniejszy pisarz historyczny w Polsce. Autor setek artykułów i ponad siedemdziesięciu książek, m.in. Kobiety w życiu Mickiewicza, Tajemnice marszałka Śmigłego-Rydza, Miłość w Powstaniu Warszawskim, Polscy terroryści i zamachowcy (w sumie ponad milion sprzedanych egzemplarzy!). Jego książki wielokrotnie trafiały na listy bestsellerów (Życie artystek w PRL - nominacja do Bestsellerów Empiku, Chorwacja. Przewodnik historyczny - książka miesiąca ,,Magazynu Literackiego KSIĄŻKI"). Ekspert radiowy i telewizyjny, autor scenariuszy seriali dokumentalnych (Polscy szpiedzy), konsultant historyczny (musical Piloci). Za popularyzację historii w społeczeństwie otrzymał Srebrny Krzyż Zasługi i medal Zasłużony dla Kultury Polskiej.

Fragment książki

W latach 60. warszawskie mieszkanie Dygatów przy ulicy Joliot-Curie stało się jednym z najpopularniejszych miejsc spotkań towarzyskich. Ściągała tam (codziennie!) niemal cała śmietanka artystyczna miasta, a Stanisław i Kalina prowadzili z gośćmi subtelną grę. (...)

Kalina lubiła jednak czasami gotować, szczególnie spaghetti, a Dygat ,,był żarłokiem, więc to pałaszował". I chociaż ,,pochodził z eleganckiego domu" i nikt nie mógł mu zarzucić nieznajomości zasad savoir-vivre'u, to na Joliot-Curie ,,niektóre potrawy jedzono palcami", a często ,,jeden brał z talerza drugiego".

Pani domu nie uznawała za stosowne, aby na czas pobytu gości zmieniać swoje erotyczne obyczaje. Często leżała w łóżku z aktualnym partnerem, nie przejmując się zupełnie otoczeniem.

Informacje dodatkowe o PRL Słynne pary. Jędrusik i Dygat, Komedowie, Holoubkowie i inni.:

Wydawnictwo: Harde
Data wydania: 2022-05-18
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Kup książkę PRL Słynne pary. Jędrusik i Dygat, Komedowie, Holoubkowie i inni.

PRL Słynne pary. Jędrusik i Dygat, Komedowie, Holoubkowie i inni. - opinie o książce

Avatar użytkownika - karolinaosewska
karolinaosewska
Przeczytane:2022-07-26, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2022,

Książka została otrzymana z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl

Słynne pary PRL

PRL, okres w historii Polski, który kojarzy nam się dość szaro i ponuro. Ale to czas, w którym żyło i działało, artystycznie, pisarsko, aktorsko, muzycznie, filmowo czy politycznie wiele ciekawych osobowości. W świat słynnych par PRL-u zabiera nas właśnie Sławomir Koper, najpopularniejszy historyczny pisarz w Polsce.

Książka ta podzielona jest na sześć rozdziałów, z których każdy poświęcony jest jednej słynnej parze. I tak przeczytamy tu o Kalinie Jędrusik i Stanisławie Dygacie, Krzysztofie Komedzie i Zofii Komedzie, Gustawie Holoubku i Magdalenie Zawadzkiej, Maryli Rodowicz i jej miłościach, jak i Marianie Brandysie i Halinie Mikołajskiej, czy o małżeństwie premiera Jaroszewicza.

Publikacja oparta jest na bogatej bibliografii, a czyta się ją bardzo przyjemnie. Każdy chyba lubi czytać o życiu wielkich gwiazd ze świata kina czy teatru, świata muzyki czy polityki, czy literatury. Ja nie ukrywam, że lubię biografie, autobiografie i lektura publikacji pana Sławomira była dla mnie bardzo ciekawym doświadczeniem i mile spędzonym czasem. Dowiedziałam się wielu interesujących rzeczy z życia osób, które dla mojego pokolenia są znane jedynie z nazwiska, ze słyszenia, albo niestety wcale. A tak autor przywraca pamięć i wspomnienia o barwnych, ciekawych i wspaniałych osobowościach z dość smutnych i ponurych czasów Polski.

Autor zgrabnie i zwięźle przedstawia losy danej pary i czyta się dzięki temu tę książkę bardzo sprawnie. Każdy rozdział wzbogacony jest zdjęciem, co prawda nie kolorowym, a szarym, które prezentuje nam omawianą w tym rozdziale parę. Najbardziej zaciekawiły mnie losy pana Krzysztofa Komedy, wybitnego kompozytora, twórcy słynnej kołysanki do filmu Polańskiego "Dziecko Rosemary", jak i życie uczuciowe pani Maryli Rodowicz, ciekawym małżeństwem byli też na pewno  pani Halina Mikołajska i pan Marian Brandys, a także wybitny aktor, ikona aktorstwa do dziś pan Gustaw Holoubek i popularna po dziś dzień aktorka Magdalena Zawadzka. Dość ekscentryczną parą byli Kalina Jędrusik i Stanisław Dygat, a z faktu, że polityką interesuje się najmniej, to małżeństwo premiera Jaroszewicza, jakoś specjalnie mnie nie zaciekawiło, jednak świat artystyczny przyciąga mnie bardziej. :)

Książka ta prócz przybliżenia losów słynnych par PRL-u, opowiada także o tamtych czasach, jak i wcześniejszych, wojennych. Można także dość sporo wynieść z tła historycznego, które autor kreśli przed czytelnikami.

Podsumowując, publikację pana Kopra czyta się bardzo dobrze i jest ona wspaniale napisana i takie książki mogę czytać. Jestem bardzo zadowolona z lektury tej publikacji i bardzo, bardzo ją Wam polecam. Jeśli intryguje Was świat gwiazd, zwłaszcza z niedalekiej przeszłości polskiej to sięgajcie i czytajcie. Polecam !

Za egzemplarz do recenzji dziękuję wydawnictwu Harde i portalowi nakanapie.pl.

Losy sławnych par z czasów PRL-u śledziła cała Polska. O ich życiu, które wydawało dla normalnego zjadacza chleba nieco nierealne i ekstrawaganckie szeptano w wielu miejscach. A jak było naprawdę ? Czy naprawdę związki, w które wchodzili m.in. aktorzy, piosenkarze, politycy czy literaci były takie niezwykłe? Tym razem autor postanowił pochylić się nad: otwartym związkiem, który prowadzili Kalina Jędrusiak i Stanisław Dygat, przytłaczającej miłości do Krzysztofa Komedy jego żony Zofii, udanym małżeństwem Magdaleny Zawadzkiej i Gustawa Holoubka, romansami Maryli Rodowicz a także nad związkiem Jaroszewiczów.
Zawsze uważałam, że PRL był smutną i szarą epoką, w której wszyscy ( oczywiście nie licząc prominentnych polityków) łącznie z aktorami, piosenkarzami, sportowcami i pisarzami klepali przysłowiową biedę. Okazuje się, że niekoniecznie, bo biografie ,,znanych'' z tego okresu są pełne skandali i posunięć mogących zszokować a nawet zbulwersować przeciętnego obywatela. Gdyby w peerelowskiej rzeczywistości istniały gazety plotkarskie i paparazzi z pewnością mieliby ręce pełne roboty.
PRL. Słynne pary to już kolejna książka Sławomira Kopra, która znalazła się w mych rękach i sprawiła, że z mogłam inaczej spojrzeć na ludzi żyjących w poprzednich epokach. W tym wypadu mam na myśli tych, którzy znaleźli się na ustach rodaków w czasach PRL-u. Właściwie większość z przedstawionych w niej bohaterów jest mi mniej więcej znana- trochę o nich słyszałam, czytałam lub mignęli mi gdzieś kiedyś na ekranie telewizora. Jednak nie zagłębiałam się w ich życie prywatne. Dlatego lektura tej książki zszokowała mnie. Nie spodziewałam się, że w czasach komunizmu takie życie, jakie wiedli bohaterowie tejże książki było w ogóle możliwe. Okazało się, że życie zwykłego obywatela diametralnie różniło się od znanych niekoniecznie lubianych. Kiedy społeczeństwo głowiło się skąd zdobyć podstawowe produkty, ci żyli w swoim szalonym świecie, nie martwiąc się o kolejny dzień. Ta książka to obiektywny obraz peerelowskiej rzeczywistości ,,znanych'' przez rzesze Polek i Polaków. Czytałam ją z największym zainteresowaniem, od czasu do czasu dziwiąc się niezbyt chlubnym poczynaniom przedstawionych postaci.
PRL. Słynne pary to książka napisana z najwyższa dbałością o ,,smaczki'' mogące zainteresować czytelnika i prawdę historyczną. To rzetelny opis życia ,,znanych''. Ich życie nie jeden raz było powodem do plotek. A ile było w tym prawdy? Nie wiadomo. Jednak informacjom zawartym w niniejszej książce uwierzyłam w stu procentów. Znalazły się w niej nie tylko wspomnienia tych, którzy stali się jej bohaterami, ich bliskich i znajomych, ale także materiały podane rzetelnej krytyce. Książka uświadomiła mi dwie rzeczy. Po pierwsze nie warto brać przykładu z ludzi z pierwszych stron gazet. Po drugie ,,wybrańcy'' dadzą sobie w każdym czasie.
Oczywiście polecam tę książkę, tym, którzy tak jak ja pragną lepiej poznać dzieje naszego narodu albo zapoznać się z tymi, którzy byli znani (a nie tylko byli znani z tego, że byli znani jak to jest obecnie).

Żony bogów. Muzy wielkich literatów
Sławomir Koper0
Okładka ksiązki - Żony bogów. Muzy wielkich literatów

Bestsellerowa pozycja Sławomira Kopra. Czy bycie żoną Witkacego, Gombrowicza, Mrożka albo Miłosza było radością, czy raczej brzemieniem? Kim były kobiety...

W stepie szerokim. Podróż po ukraińskich Kresach
Sławomir Koper 0
Okładka ksiązki - W stepie szerokim. Podróż po ukraińskich Kresach

Zmiany polityczne po II wojnie światowej na zawsze odcięły ziemie ukraińskie od Polski, a po przesiedleniach nasz kraj uzyskał kształt zbliżony do granic...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk