Prezentacje. Po prostu!

Ciekawie i na temat

Prezentacja. Wartość, narracja, sposób podania. Fakty, liczby, kluczowe słowa - esencja wypowiedzi wsparta kilkoma trafnymi grafikami. Główna myśl uchwycona w zgrabne, łatwo zapadające w pamięć zdanie. Żart, ale na temat. Celne zestawienie danych. Porównanie, które daje do myślenia. Wstęp, rozwinięcie, podsumowanie. Wnioski. Ukłon, oklaski, poczucie dobrze wykonanego obowiązku oraz satysfakcja z tego, że oto dotarło się nie tylko do umysłów, ale i serc słuchaczy. Że się ich przekonało. Tego wszystkiego brakuje większości oficjalnych wypowiedzi prezesów, menedżerów, a także pracowników, których wyrok przełożonego skazał na przygotowanie prezentacji i występ przed licznie zgromadzoną publiką.

Niestety, nader często wystąpienia wyglądają zgoła odmiennie: na środku sali stoi nieszczęsny mówca, który albo duka coś pod nosem, albo owszem, przemawia głośno, za to nudno, do tego przydługo i nie do końca na temat. Jego podstawową bronią jest pilot, dzięki któremu zmienia kolejne źle przygotowane, niewiele mówiące slajdy prezentacji. Naprzeciw siebie ma publiczność, myślącą o wszystkim, tylko nie o omawianym zagadnieniu. Wszyscy razem ? prelegent i słuchający ? marzą o tym, żeby ten koszmar się już skończył... Znasz to? Autor tego poradnika także. A ponieważ zmęczyło go tkwienie w dusznych salach konferencyjnych w towarzystwie ludzi, którzy co prawda wiedzą, o czym mówią, ale swoją wiedzą nie potrafią się podzielić, napisał książkę. Udowadnia w niej, że każdy może tworzyć dobre, ciekawe prezentacje i wygłaszać porywające mowy.

TO JEST PROSTE!

Wystarczy trzymać się kilku zasad. Znajdziesz je w tej książce.

Listen to "PNDC#18: Rozmowa z Piotrem Buckim o emocjach, systematyczności, motywacji i karierach w internecie w Nowej Rzeczywistości" on Spreaker.

Rosnijwsile.pl: Siła przekazu, czyli jak nie zanudzić słuchaczy i tworzyć ciekawe prezentacje

Dominikjuszczyk.pl: Książka do pracy, nie do czytania

Informacje dodatkowe o Prezentacje. Po prostu!:

Wydawnictwo: Onepress
Data wydania: 2020-04-14
Kategoria: Poradniki

Kup książkę Prezentacje. Po prostu!

Prezentacje. Po prostu! - opinie o książce

VIRAL Jak zarażać ideami i tworzyć wirusowe treści
Piotr Bucki0
Okładka ksiązki - VIRAL Jak zarażać ideami i tworzyć wirusowe treści

Co łączy miejskie legendy o czarnej wołdze, wirusowe memy i opowieści, które przekazujemy sobie z ust do ust? Wszystkie skutecznie niosą informację z...

Sapiens na zakupach. O tym, jak i dlaczego wybieramy, oceniamy, kupujemy
Piotr Bucki0
Okładka ksiązki - Sapiens na zakupach. O tym, jak i dlaczego wybieramy, oceniamy, kupujemy

Co wpływa na nasze zachowania konsumenckie? I czy na pewno decydujemy? A może żyjemy tylko iluzją, że decydujemy o sobie? Nowa książka Piotra Buckiego...