Prędkość

Billy Wiles, niedoszły pisarz, dorabiający jako barman, nie może powiedzieć, że nie pozostawiono mu wyboru. Pozostawiono. Mógł zdecydować, kto umrze - urocza jasnowłosa nauczycielka, czy zajmująca się działalnością charytatywną starsza pani. Pozostawiony za wycieraczką samochodu list wydawał się początkowo głupim żartem - ale brutalne zabójstwo nauczycielki rozwiało wszelkie wątpliwości, co do szczerości zamiarów jego autora. Billy musi samotnie stawić czoła tajemniczemu szaleńcowi, który z niewiadomych przyczyn wciąga go w śmiertelną grę. Jeśli chce przeżyć i uratować swoją narzeczoną, musi sam zacząć stosować metody przeciwnika.

Informacje dodatkowe o Prędkość:

Prędkość - opinie o książce

Avatar użytkownika - Eli1605
Eli1605
Przeczytane:2016-09-18, Ocena: 6, Przeczytałam,
Książka trzyma w napięciu. Cały czas nurtowało mnie pytanie, dlaczego Billy?Zakończenie mnie zaskoczyło. Świetnie się czyta.
To jedna z książek Koontza ostatnio przeze mnie przeczytanych, która bardziej mi się spodobała. Akcja jest wciągająca, chociaż uważam że zbyt wcześnie poznajemy mordercę. Jest też trochę makabrycznych opisów, których w książkach nie lubię. Ale muszę przyznać, że nie nudziłam się przy lekturze.
Avatar użytkownika - Sadu
Sadu
Przeczytane:2015-07-28, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2015,
Ciekawa sytuacja kiedy barman staje się ofiara mordercy a jednocześnie jego wspólnikiem. pewnego dnia dostaje wiadomość o możliwości wyboru która z dwóch osób ma zginąć. Wszystko zależy od tego czy doniesie o tym policji. Na jednym wyborze się nie kończy. Bill zostaje wciągnięty w tajemniczą grę szaleńca. Próbuje sam rozwiązać zagadkę by ocalić swoja narzeczoną. Po raz kolejny Dean Koontz zaskakuje ciekawymi charakterami swoich bohaterów. Trochę humoru. Strasznie wciągająca!
Avatar użytkownika - wages
wages
Przeczytane:2014-09-08, Ocena: 5, Przeczytałam, 26 książek 2014,
Historia o maniakalnym zabójcy, wciągającym w swoją chorą grę, pozornie zwyczajnego barmana Billa. Napięcie towarzyszy nam od samego początku i Koontz nie pozwala ani na chwilę złapać nam głębszego oddechu. Bill zdecydowanie da się lubić i cały czas trzymamy za niego kciuki, obserwując jak radzi sobie w starciu z kolejnymi niespodziankami szykowanymi dla niego przez nieznanego świra. Warto przeczytać, miłośnicy Koontz'a będą na pewno zadowoleni!
Avatar użytkownika - bibliotekarkaB
bibliotekarkaB
Przeczytane:2012-12-31, Ocena: 6, Przeczytałam,
Znakomite opisy budujące grozę akcji. Fantastyczna fabuła.
Avatar użytkownika - djas
djas
Przeczytane:2020-07-19, Ocena: 5, Przeczytałem, 52 książki 2020, Mam,

Co prawda na urlopowym wyjeździe miałem czytać wyłącznie Mastertona, to jednak najpierw muszę coś dokupić (w namiocie z książkami są przynajmniej dwie książki, których nie mam), bo pozycje zabrane z domu szybko się skończyły. Na wszelki wypadek wziąłem więc jeszcze coś Koontza i Kinga.

Na pierwszy ogień poszedł Koontz i nie tylko mnie nie zawiódł, ale i niesamowicie wciągnął. Jeszcze do doskonałości czegoś mu brakowało (wciśnięcia w fotel), ale to była naprawdę bardzo dobra książka, którą można polecić praktycznie każdemu, kto nie boi się realistycznej grozy. Nie było tu żadnych elementów parapsychicznych, żadnych duchów czy demonów - po prostu świetny thriller.

Jedyną wadą książki było to, że szybko się skończyła, bo i czytało się ją z niezwykłą lekkością, jak zresztą każdego Koontza!

Avatar użytkownika - megami91
megami91
Przeczytane:2017-02-18, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki - 2017,

Co byś zrobił, gdybyś został wciągnięty w chorą grę, gdzie musiałbyś decydować kto umrze? Jeśli tego nie zrobisz, zginie więcej osób. Z niewiadomych przyczyn, psychopatyczny morderca wciąga  w tę rozgrywkę niczm nie wyróżniającego się barmana Billego Wilesa. Kiedy ten przekonuje się, że to nie jakiś niesmaczny żart, postanawia dostosować się do reguł. Lecz gdy życie jego narzeczonej rzucone jest na szali... rozpoczyna się wyścig z czasem. Akcja wcale nie zwalnia, a tytułowa prędkość ciągle nam towarzyszy - fabuła przyprawia o szybsze bicie serca i co za tym idzie z niemałą prędkością pochłania się lekturę i wertuje kolejne strony. ;)

Avatar użytkownika - Azucena
Przeczytane:2013-06-11, Ocena: 6, Przeczytałam,
The Husband
Koontz Dean0
Okładka ksiązki - The Husband

Mitch was busy planting flower beds when his phone rang. Now he's standing in a suburban garden on a bright summer day having a phone conversation out of his darkest nightmare....

Dobry zabójca
Koontz Dean0
Okładka ksiązki - Dobry zabójca

Tim Carrier, murarz, nie aspirował do mało zabawnej roli płatnego mordercy. Został nim przypadkiem. Sączył piwo w barze, gdy jakiś facet wziął go za zakontraktowanego...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;