"Prawo żywnościowe jest gałęzią prawa nową, wyodrębniającą się stopniowo [...]. Powstała potrzeba naukowego, systemowego ujęcia założeń i zasad tego prawa [...]. Z tego punktu widzenia praca profesor Korzyckiej-Iwanow jest pracą pionierską, gdyż podejmuje próbę nie tylko uporządkowania ogromnego materiału normatywnego, ale nadto daje koncepcyjny zarys myśli przewodnich tego prawa. Praca ma ogromne znaczenie z punktu widzenia potrzeb praktyki. Jest bowiem swego rodzaju przewodnikiem po materiale normatywnym nie tyl-ko polskim, ale także unijnym; to ostatnie jest prawnikom polskim zazwyczaj nieznane [...]. Praca jest niezwykle wartościowa, i to zarówno z naukowego, jak i praktycznego punktu widzenia".(fragmenty recenzji)Prof. dr hab. Andrzej Stelmachowski (Uniwersytet Warszawski)Dr hab. Małgorzata Korzycka-Iwanow, profesor na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego, kierownik Pracowni Prawa Żywnościowego. Autorka wielu prac z zakresu prawa rolnego, własności intelektualnej w rolnictwie, prawa żywnościowego. Członek Polskiego Stowarzyszenia Prawników Agrarystów, a także Europejskiego Stowarzyszenia Prawa Rolnego i Komitetu Biotechnologii PAN, stypendystka Fulbrighta (Senior Research Grant) w Indiana University (USA), zastępca przewodniczącego Kolegium Naukowego ds. Jakości Produktów Żywnościowych przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi, członek Rady Naukowej European Food and Feed Law Review.Stan prawny na 1 września 2007 roku.
Informacje dodatkowe o Prawo żywnościowe. Zarys prawa polskiego i wspólnotowego:
Wydawnictwo: Wolters Kluwer
Data wydania: b.d
Kategoria: Inne
ISBN:
9788373347953
Liczba stron: 240
Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Chcę przeczytać,