Książka jest pierwszą na rynku publikacją kompleksowo omawiającą zagadnienia dotyczące prawnych aspektów prowadzenia biur podróży. Autorzy, związani z ośrodkami uniwersyteckimi Krakowa, Gdańska i Poznania, szczegółowo przedstawili problematykę: publicznoprawnych regulacji dotyczących prowadzenia działalności gospodarczej w formie biura podróży, umów zawieranych z kontrahentami i klientami, ubezpieczeń i gwarancji związanych z wyjazdami turystów, prawa podatkowego i prawa pracy, ochrony danych osobowych oraz dóbr niematerialnych, prawnych aspektów nieuczciwej konkurencji, prawa reklamy, dochodzenia roszczeń przez biura podróży, ochrony konsularnej, a także samorządu gospodarczego biur podróży. Dodatkowym atutem książki są wzory umów zawieranych przez organizatorów turystyki i wzory pozwów związanych z dochodzeniem roszczeń przez biura podróży.Publikacja jest adresowana do przedsiębiorców prowadzących biura podróży, osób zainteresowanych szeroko rozumianą tematyką usług turystycznych, np. hotelarzy, przewoźników, a także osób korzystających z usług oferowanych przez organizatorów turystki. Pozycja ta przydatna będzie również dla studentów kierunków turystycznych, prawniczych, ekonomicznych czy hotelarskich.
Informacje dodatkowe o Prawo w praktyce biur podróży:
Wydawnictwo: Wolters Kluwer
Data wydania: b.d