Prawo rzymskie. U podstaw prawa prywatnego.

Znany i ceniony, a także nowoczesny i przystępny podręcznik akademicki do prawa rzymskiego, podstawowa lektura dla studentów prawa, europeistyki, historii, kulturoznawstwa, administracji i dla aplikantów prawniczych oraz wszystkich osób interesujących się dziejami starożytnego Rzymu.

Prawo rzymskie jest fundamentem naszej kultury prawnej, bez jego zrozumienia nie jest możliwe funkcjonowanie w dzisiejszym systemie prawnym, a więc i w naszej rzeczywistości. Autorzy ukazują je w kontekście rozwoju europejskiego prawa prywatnego. Omawiają m.in. wartości i zasady prawa prywatnego na przykładzie unormowań rzymskich oraz tradycji romanistycznej od średniowiecza po współczesność, metodę jurystów rzymskich jako podstawę zrozumienia nowoczesnego dyskursu prawniczego, instytucje i modele dogmatyczne czerpiące inspiracje z prawa rzymskiego. Najważniejszym wyróżnikiem tego podręcznika jest przesunięcie punktu ciężkości z uczenia prawa rzymskiego jako elementu historii antycznej ku spojrzeniu na nie jako na doświadczenie dyskusji o problemach prawa prywatnego - dyskusji toczonej w czasach antycznych, a następnie, w oparciu o rzymskie teksty prawne, od późnego średniowiecza po kodyfikacje cywilne. W edukacji prawniczej nie chodzi bowiem tylko o przekazanie pewnej wiedzy, ale przede wszystkim o rozwijanie kompetencji niezbędnych do udziału w dyskusji o ważnych problemach prawa. To jeden z najistotniejszych czynników pozwalających na wykształcenie dobrego prawnika.

Nowa wersja zawiera aktualizacje odniesień do czasów współczesnych, np. zmienionego w ostatnich latach prawa francuskiego, jest też uzupełniona o zagadnienia, które autorzy - po latach pracy ze studentami - postanowili opisać w bardziej przystępny sposób. Dodatkowo podręcznik wzbogacony został o materiały dydaktyczne dla studentów, m.in. pytania kontrolne pomocne w nauce przed egzaminem, a także polski indeks rzeczowy.

Informacje dodatkowe o Prawo rzymskie. U podstaw prawa prywatnego.:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Data wydania: 2018-06-20
Kategoria: Popularnonaukowe
ISBN: 9788301199609

Kup książkę Prawo rzymskie. U podstaw prawa prywatnego.

Prawo rzymskie. U podstaw prawa prywatnego. - opinie o książce

Czy poza Kościołem nie ma zbawienia?
Franciszek Longchamps de Bérier0
Okładka ksiązki - Czy poza Kościołem nie ma zbawienia?

Pytanie, które nie opuszcza nas od początku poznania Boga: Jakie jest nasze miejsce w procesie Zbawienia, a jakie tych, którzy są poza Kościołem? I czy...

Rok szarańczy
Terry Hayes