Polskie prawo pracy, szczególnie w ostatnim okresie, podlega dynamicznym zmianom, których niewątpliwym impulsem była akcesja do Unii Europejskiej, a po wejściu do wspólnoty potrzeba stałego uwzględniania dyrektyw i rozporządzeń europejskich, zarówno w zakresie indywidualnego, jak i zbiorowego prawa pracy. Przepisy obowiązującego ustawodawstwa pracy podlegają również interpretacji ze strony organów to prawo stosujących, szczególnie w orzecznictwie Sądu Najwyższego.Niniejsze opracowanie przeznaczone jest dla studentów prawa oraz administracji na studiach stacjonarnych i niestacjonarnych. Pomocne będzie również studentom studiów nieprawniczych, którzy w programie studiów są zobowiązani do przystąpienia do egzaminu lub zaliczenia z zakresu prawa pracy.Autorzy starali się uwzględnić zarówno aktualny stan prawny, jak i poglądy doktryny polskiego prawa pracy oraz szereg propozycji interpretacyjnych orzecznictwa.Prof. dr hab. Zdzisław Niedbała, dr Daniel E. Lach, dr Sebastian Samol, dr hab. Michał Skąpski i dr Krzysztof Ślebzak są pracownikami Katedry Prawa Pracy i Prawa Socjalnego na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Mariusz Piotrowski Katedry Prawa Pracy i Polityki Społecznej Akademii Ekonomicznej w Poznaniu; specjalizują się w dziedzinie prawa pracy i prawa ubezpieczeń społecznych. Większość z nich prowadzi również badania w zakresie polityki społecznej. Wszyscy autorzy legitymują się znaczącym dorobkiem naukowym i doświadczeniem dydaktycznym w zakresie materii przedstawionej w podręczniku. Stan prawny na 1 października 2007 roku.

Informacje dodatkowe o Prawo pracy:

Wydawnictwo: Wolters Kluwer
Data wydania: b.d
Kategoria: Inne

Kup książkę Prawo pracy

Prawo pracy - opinie o książce