Kolejne, trzecie wydanie książki uwzględnia wszystkie nowelizacje ustawy prawo o aktach stanu cywilnego oraz zmiany w przepisach związkowych i wykonawczych. Autorki omawiają zagadnienia m.in. zawarcia małżeństwa, pochodzenia dziecka, instytucji separacji, przysposobienia, zasad sporządzania aktów i prowadzenia ksiąg stanu cywilnego, szczególnych sytuacji rejestracji stanu cywilnego, rejestracji małżeństw zawartych w formie ślubów kanonicznych.Książka zawiera wzory aktów, decyzji, oświadczeń, protokołów itp. dokumentów i pism, wykazy umów międzynarodowych oraz wykazy państw, które uczestniczą w obrocie prawnym z Polską, teksty międzynarodowych konwencji, przede wszystkim konwencji z 5 października 1961 r. znoszącej wymóg legalizacji zagranicznych dokumentów urzędowych obowiązującej w Polsce od 14 sierpnia 2005 r., a także orzecznictwo Sądu Najwyższego i Naczelnego Sądu Administracyjnego.
Informacje dodatkowe o Prawo o aktach stanu cywilnego. Komentarz. Orzecznictwo. Wzory dokumentów i pism:
Wydawnictwo: Wolters Kluwer
Data wydania: b.d