Prawo konstytucyjne

W obrębie TBSP od wielu już lat działa Sekcja Prawa Konstytucyjnego, wnosząca wiele starań w przygotowanie studentów Wydziału Prawa UJ do egzaminu z tego przedmiotu. Odbywa się to poprzez organizowanie spotkań, rozwiązywanie kazusów, a zwłaszcza poprzez coroczne organizowanie konkursów mających wyłonić grupę osób dopuszczonych do wcześniejszego składania egzaminów. Wyniki Sekcji zyskują szczególnie uznanie na tle aktualnego regulaminu studiów na Wydziale Prawa, zakładającego w szerokim zakresie samodzielną pracę studentów (brak w nim bowiem obowiązkowych i kontrolowanych wykładów i ćwiczeń). Kolejnym krokiem Sekcji w tym kierunku jest doprowadzenie do wydania niniejszego repetytorium. W interesujący sposób uzupełnia ono funkcjonujące podręczniki – choć nie może ich zastąpić – stanowiąc jeszcze jedno źródło dobrego opracowania materiału. (prof. dr hab. Paweł Sarnecki).Repetytorium z prawa konstytucyjnego jest pracą zbiorową, przygotowaną przez grupę studentów i absolwentów Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Jagiellońskiego, których łączyła praca w Sekcji Prawa Konstytucyjnego Towarzystwa Biblioteki Słuchaczów Prawa UJ. W ramach Towarzystwa studenci prowadzą dla swoich młodszych kolegów zajęcia, które polegają w przeważającej mierze na rozwiązywaniu kazusów i testów oraz systematyzowaniu wiadomości. Gwoli tych właśnie zajęć powstało wiele opracowań i materiałów, m.in. testów, tabel i wykresów, które autorzy postanowili zamieścić w tym Repetytorium. Być może czas studiów nie jest jeszcze właściwym czasem na taką publikację, ale cel jej, a więc systematyzacja wiadomości, szansa sprawdzenia wiedzy oraz przedegzaminacyjna powtórka materiału, sprawia, że ta publikacja może okazać się bardzo przydatna studentowi I roku. Któż bowiem lepiej wie, z czym zmaga się student – niż inny student, który prawo konstytucyjne ma już za sobą. Przekonaliśmy się o tym w rozmowach ze studentami, a potwierdziło to wyczerpanie dwóch nakładów w przeciągu kilku miesięcy. Oczywiście pozycja ta w żaden sposób nie zastąpi lektury podręcznika, przepisów ustawy oraz wykładów i ćwiczeń, które pozostają głównym źródłem wiedzy z tego przedmiotu. Repetytorium dzieli się na trzy części. Pierwsza część składa się z tabel i wykresów, w których zostały zwięźle przedstawione mechanizmy i podstawowe założenia prawa konstytucyjnego. Druga z nich zawiera pytania testowe wraz z odpowiedziami, które zostały ułożone w działach tematycznych. Każda z odpowiedzi posiada także odesłanie do określonego fragmentu ustawy lub podręcznika, gdzie należy szukać dokładnych informacji na dany temat. W tej części zamieszczone zostały także pytania testowe z konkursów, jakie organizowane są corocznie przez Sekcję prawa konstytucyjnego, gdzie jednym z zadań jest właśnie rozwiązanie testu. Ostatnia część zawiera ogólną charakterystykę współczesnych systemów rządowych, m.in. systemu prezydenckiego czy kanclerskiego. Jest to zagadnienie często poruszane na wykładach z prawa konstytucyjnego. (z wprowadzenia) Marcin Wystrychowski

Informacje dodatkowe o Prawo konstytucyjne:

Wydawnictwo: Zakamycze Kantor Wydawniczy
Data wydania: b.d
Kategoria: Inne
ISBN: 83-7444-135-6

Kup książkę Prawo konstytucyjne

Prawo konstytucyjne - opinie o książce