Prawo handlowe w pytaniach i odpowiedziach

Podręcznik przeznaczony jest dla studentów wydziałów: ekonomicznego, administracji i zarządzania. Jako repetytorium może być stosowany także przez studentów wydziałów prawa, zwłaszcza studiów niestacjonarnych. Przedstawienie zagadnień prawa handlowego w formie pytań i odpowiedzi powinno służyć pomocą w opanowaniu i powtórzeniu rozległego materiału, obejmującego zarówno problematykę przedsiębiorców, jak i czynności handlowych. Zakres przedmiotowy książki realizuje przede wszystkim podstawę programową wydziału ekonomicznego, który - zgodnie ze standardami nauczania (wynikającymi z rozpo-rządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z 18 kwietnia 2002 roku (załącznik 16, Dz.U. nr 116, poz. 1004 z późn. zm.) - obejmuje takie zagadnienia, jak: podmioty i instytucje gospodarcze ze szczególnym uwzględnieniem spółek handlowych, strukturę obrotu gospodarczego, uwarunkowania prawne prowadzenia działalności gospodarczej, ochronę własności przemysłowej, rolę i rodzaje umów w obrocie gospodarczym, ze szczególnym uwzględnieniem czynności handlowych takich, jak: sprzedaż, agencja, komis, spedycja, a także prawo papierów wartościowych, w tym weksle i czeki. Dodatkowo omówiono prawo upadłościowe i naprawcze, związane z niewypłacalnością przedsiębiorcy, gdyż jest to problematyka niezmiernie ważna, wchodząca zarazem tradycyjnie w zakres prawa handlowego.

Informacje dodatkowe o Prawo handlowe w pytaniach i odpowiedziach:

Wydawnictwo: Wolters Kluwer
Data wydania: b.d
Kategoria: Inne

Kup książkę Prawo handlowe w pytaniach i odpowiedziach

Prawo handlowe w pytaniach i odpowiedziach - opinie o książce